Kaj moramo iskati?

V nekatere sušilnike perila so vgrajeni senzorji, ki pravočasno zaznajo in preprečijo, da bi naprava preveč izsušila oblačila, saj se aparat samodejno ustavi. Tako je sušilnik precej bolj energijsko varčen, manjša pa je tudi verjetnost, da poškoduje vlakna oblačil. Sicer vam priporočamo, da si vedno ogledate energijsko nalepko aparata: sušilni stroji so razvrščeni v razrede od A do G -  A je najučinkovitejši razred (obstajajo tudi A+, A++ in A+++) in porabi najmanj energije.

Uporabni programi

Sušilniki perila imajo lahko različne funkcije, ki vam tako ali drugače prihranijo energijo, čas ali pa ohranijo oblačila, ki se drugače lahko poškodujejo. Odlična funkcija sušilnika je na primer obrnjen proces sušenja: razvrščanje perila in zmanjšanje mečkanja oblačil, tako da se boben naprave vrti v obe smeri. Druga takšna funkcija je hitro sušenje – program, ki posuši oblačila v kratkem časovnem obdobju.

susilec_perila.jpg

Kot verjetno že dobro veste, je potrebno redno čistiti ali menjavati filtre naprave, da le-ta dela tako, kot je treba. V sodobnejše modele je vgrajen pokazatelj stanja filtrov, ki vas obvešča, kdaj potrebujejo čiščenje. Po možnosti izberite takšen sušilnik perila, ki ima poleg omenjene še funkcijo, ki odloži začetek sušenja na poznejši izbrani čas. Tako ga lahko nastavite, da začne sušiti takrat, ko vi to želite oziroma ko je elektrika najcenejša. Če si želite poenostaviti likanje, pa izberite sušilnik s programom za lažje likanje, ki pusti oblačila rahlo navlažena.

Kondenzatorji ali modeli z ventili?

Modeli sušilnikov perila so različni; tisti z ventili so cenejši in delajo po načelu potiskanja vlažnega zraka skozi cev, ki vodi v prezračevalni sistem ali skozi okno na prosto. Tovrsten sušilnik je dobra izbira, če ga nameravate postaviti blizu zunanjega zida. Če ne, pa izberite raje sušilec s kondenzatorji, ki zbirajo vodo v posebni posodi. To potem spraznite, omogoča pa vam, da napravo postavite kamor koli.

drymate_clothes_dryer_drying_clothes_in_lowers_temperature_by_nico_klaber.jpg

Glasnost naprave

Hrup, ki ga sušilnik oddaja, merimo v decibelih, proizvajalci pa te informacije niso zavezani prikazati. V povprečju se vrti okoli 70 decibelov, kar je dovolj dobro za tiste aparate, ki so postavljeni v garažah, pralnicah ali drugih ločenih prostorih. Če napravo nameravate namestiti v bližini bivalnih prostorov, poiščite takšno, ki povzroča manj hrupa (okoli 68 decibelov). Pri nakupu pazite tudi na dimenzije prostora, kamor boste sušilnik perila dodali. Priporočamo vam, da pred nakupom izmerite prostor, da boste aparat brez težav postavili vanj.