Najemite dobrega strokovnjaka

Pleskanje fasade zahteva precej težko fizično delo, zato ga je včasih bolje prepustiti strokovnjaku. Težko je tudi, ker zahteva stanje na lestvi, upoštevanje vremenskih okoliščin in veliko pozornosti. Če se barvanju ne morete popolnoma posvetiti, delo raje nekomu plačajte, sicer pa nadaljujte z branjem naslednjih nasvetov.

Temeljito se pripravite

Dobro opravljeno delo mora imeti temeljito pripravo. Pred pleskanjem zaščitite cvetlične grede, grmičevje, poti in terase. Najlažje jih je prekriti s krpami. Nato očistite prejšnjo barvo, ki se je morda ponekod začela luščiti, ter zbrusite fasado. Pred barvanjem jo tudi čim bolje operite, da z nje odstranite umazanijo.

 

modern_house_in_mexico.jpg

Uporabite primerno barvno formulo in bodite natančni

Dobro preučite različne barve. Tiste iz lateksa se denimo začnejo luščiti in pokati veliko manj pogosto, bolj pa so tudi odporne proti ultravijoličnim žarkom in zato začnejo kasneje bledeti. Poleg tega se hitreje posušijo in jih je lažje očistiti. Pa tudi ko barvate, ne bodite leni. Uporabljajte majhne, natančne gibe in se ne stegujte, temveč redno premikajte lestev.

Preverite vremensko napoved

Za pleskanje niso primerni deževni, vetrovni ali vlažni dnevi, saj lahko zelo vplivajo na končni videz pleskanja. Takšno delo je najbolje opraviti, ko je zunanja temperatura med 10 in 30 stopinj Celzija. Prav tako nikoli ne pleskajte v neposredni sončni svetlobi.

peacocks_arcadia_oct_2010_025.jpg

Ne varčujte

Kupite kakovostne barve, ne pa tistih, ki vam omogočajo hiter prihranek. Veliko dlje bodo namreč dajale urejen videz in naslednje pleskanje fasade ne bo na vrsti že čez kako leto ali dve. Ne varčujte pa niti pri opremi. Kupite čopiče, ki so prilagojeni barvi, ki jo boste uporabili, kakor tudi vašemu delu. Ne pozabite na kakovostno lestev.

Upoštevajte hiše sosedov

Ko izbirate barvo, upoštevajte, da bodo z njo živeli tudi vsi sosedje ter celo mimoidoči. Uskladite jo z vašo okolico – tako z drugimi fasadami kot tudi s tradicijo in prevladujočo naravo. Svojo ustvarjalnost raje pokažite pri barvanju manjših delov fasade: okenskih okvirjev, oknic, vrat in ograje terase. Zadnje čase sta za takšne podrobnosti zelo priljubljeni rdeča in barva sivke.