Da bi bil balkon varnejši za otroka, mora biti ograja visoka najmanj 110 centimetrov, med njenimi posameznimi deli pa ne sme biti več kot deset centimetrov praznega prostora. Prav tako ob ograji ne sme stati noben predmet, po katerem bi otrok lahko splezal na njen vrh. Balkoni v stanovanjskih stavbah po navadi niso zasnovani z mislijo na najmlajše stanovalce, toda na srečo jih je mogoče dokaj hitro in poceni spremeniti v varnejše. Na voljo je veliko zaščitnih pripomočkov za otroke, med njimi pa so zaščitne ponjave.

Zaščita ne ovira razgleda

3028420_38284_full.jpg

Najlažji način, kako lahko balkon spremenite v varnejšega, je, da izmerite, kako visoka in kako dolga je balkonska ograja ter kupite posebne prozorne plastične ponjave, ki jih privežete nanjo in tako učinkovito zapolnite vrzeli, ki za otroke predstavljajo nevarnost. Ponjava mora segati prav do tal; sami jo lahko prirežete na potrebno velikost.

Ko ponjavo namestite na ograjo, na vsaki strani njenih stebrov s svinčnikom označite, kje boste naredili luknjico. Z luknjačem preluknjate del, skozi katerega boste povlekli vrvi, ki jih nato zavežete okoli vsakega stebra ograje na njeni zunanji strani. Vrvi dobro zavežite in odrežite dele, ki visijo.

Konce ponjave pritrdite na steno

deckguard.jpg

Za večjo varnost je konce ponjave priporočljivo pritrditi na steno, kjer se ograja končuje. Dober komplet varnostnih ponjav vsebuje tudi vijake, s katerimi boste ponjavo zavarovali tako, da je otrok ob strani ne bo mogel odmakniti. Luknje v steno izvrtajte z običajnim vrtalnikom. Če pa to ni mogoče, ponjavo tudi na njenem koncu trdno privežite z vrvjo.