Za razliko od razsvetljave, vgrajene v strop ali steno, lahko talne svetilke povsem prilagodimo trenutnemu stilu opremljanja. Izbirate lahko med dvema tipoma takšnih svetil: tistimi, ki osvetlijo celo sobo, in tistimi, ki so namenjena za branje, pisanje in podobno. Model pa seveda izberete glede na namen.

Kam jih postaviti?

Talne svetilke različnih velikosti lahko postavite v bližino vhoda, v spalnico, jedilnico, na teraso; najpogosteje pa jih uporabljamo v dnevnem prostoru. Čeprav sobo že razsvetljujejo druga svetila, na primer stropna svetilka, pa talne svetilke prav lepo dopolnijo in dodatno osvetlijo tiste predele, ki jim primanjkuje svetlobe in atraktivnosti.

talne_svetilke.jpg

Uporabni nasveti

Pred nakupom talne svetilke za branje, katere svetloba je usmerjena navzdol, preverite, ali je njena višina usklajena z višino uporabnika v sedečem položaju. Ko svetilko enkrat namestite v prostoru, zmanjšajte moč svetlobe ali jo izključite, kadar gledate televizijo, da ne boste preveč mučili svojih oči.

Kako izbrati pravo?

Velikost izbrane talne svetilke naj bo v sorazmerju s prostorom, v katerega jo boste postavili. Z notranjo opremo naj se stilsko ujema in jo poudari na določenem mestu. Dizajn svetilke mora biti zanimiv in privlačen, pri izboru pa je dobro upoštevati tudi barvo zidov, pohištva in stil dekoracije.

vintage_floor_lamp_design_3.jpg

V oblikovnem smislu talne svetilke poudarijo vertikalni nivo prostora, v katerem so kosi pohištva približno na istem nivoju. Lahko so vpadljive ali minimalistične, združujejo pa funkcionalnost in dekoracijo, ki vašemu doma vdihne novo kvaliteto estetike.

Več primerov umestitve talnih svetil v prostor pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.