Vals leži v švicarskih Alpah na 1250 metrih nadmorske višine in je znan predvsem po termalnih kopališčih. Zato ni čudno, da so si stanovalci zaželeli zaživeti v tem kraju, čeprav dobesedno pod zemljo. Nova hiša je namreč daleč od tradicionalne podobe, saj je vzidana v zemljo, tako da se je od daleč skoraj ne vidi.

Ovalna struktura

underground_home_vals_switzerland_mountain_house_16.jpg

Betonska konstrukcija ima širok odprt prostor ovalne oblike na površju zemlje, medtem ko strehe in sten ni mogoče videti. Ovalen prostor se pogreza v zemljo, obkroža pa ga skupek kamnov, ki predstavljajo fasado in ločnico med zemljo in betonsko konstrukcijo.

underground_home_vals_switzerland_mountain_house_17.jpg

Na ravnem površju ovalno oblikovanega prostora, ki gleda iz zemlje, je prostor za teraso, od koder se odpre enkraten razgled na pokrajino. Na drugo stran pa je zgrajena velika kamnita stena, na kateri so tudi široka okna, ki omogočijo svetlobi, da doseže bivalne prostore v nižjem predelu pod zemljo.

Moderno opremljena notranjost

underground_home_vals_switzerland_mountain_house_15.jpg

Hiša je sicer po zasnovi podobna bunkerju, vendar je predvsem po opremi notranjosti je veliko bolj glamurozna. Nudi vse potrebno udobje in razkošje za bivanje, vključuje pa kuhinjo z jedilnico, dnevno sobo, glavno spalnico in sobo za goste ter multimedijsko sobo.

inside_underground_home.jpg

Energijska učinkovitost zgradbe

Zgradba je seveda tudi energijsko učinkovita. Ker je hiša zgrajena pod zemljo, ki ima stalno temperaturo skoraj brez nihanja, nimajo stanovalci čez vse leto skoraj nobenih stroškov za ogrevanje in hlajenje svojega doma.