Pazite na vnos kofeina

Kofein spodbuja živčni sistem in pospeši bitje srca, kar ima za posledico, da ste nemirni, zaskrbljeni in razdražljivi. Kofein lahko tudi moti spanec, njegovo pomanjkanje pa vodi do več stresa, zato zmanjšajte količine popite kave in energijskih napitkov.

Pijte zeliščni čaj

Zeliščni čaj je idealno zdravilo za zmanjševanje ravni stresa v vašem življenju. Skodelica čaja iz zdravilnih izvlečkov zelišč pomirja živce; odločite se za čaj brez kofeina, na primer iz kamilice, sivke in svete bazilike.

kamilice_caj.jpg

Dihajte globoko

Dihalne vaje so ravno tako dober način za preganjanje stresa. Sproščeno globoko dihanje bo poslalo sporočilo v vaše možgane, naj se pomirijo. Dihalne vaje so tudi razmeroma enostavne za izvedbo, opravljate pa jih lahko praktično kjer koli. Za najbolj osnovno vajo sedite vzravnano in počasi vdihnite skozi nos ter izdihnite skozi usta, pri tem pa uporabljajte prepono − občutiti morate, kako se vaš želodec skrči in razširi navzven in ne v prsni koš. Vajo večkrat ponovite.

Vzemite si čas samo zase

Privoščite si nekaj ur samo za sebe. Naj bosta računalnik in telefon izklopljena, večerno srečanje ali druge tedenske obveznosti pa odpovejte. Počnite tisti, v čemer uživate: preberite dobro knjigo, se namakajte v vroči kopeli, delajte na vrtu, smejte se ali jočite, igrajte se s svojo družino ali se odločite za kolesarjenje oziroma izlet v naravo.

canyon.jpg

Ukvarjajte se z jogo

Joga združuje kombinacijo gibov, nadzorovanega dihanja in meditacije, kar olajša stres. Če joge v telovadnici ne morete stisniti v svoj natrpani urnik, si oglejte seznam s položaji na spletu in izvajajte vaje doma.

Igrajte se s hišnim ljubljenčkom

Preživljanje prostega časa s hišnimi ljubljenčki bo takoj zmanjšalo raven stresa, ki se je v vas nabiral čez dan. To potrjujejo mnoge raziskave, ki ugotavljajo, da ljubkovanje psa ali mačke in igranje z njima pripomore k vaši sprostitvi, znižanju krvnega tlaka in srčnega utripa, in to bolj, kot če bi se družili z ljudmi.

girl_and_dog.jpg

Dobro se naspite

Nikoli ne podcenjujte moči sedmih ali osmih ur spanja. Spanec je predpogoj, da se telo spočije, obnovi in si ustvari zaloge moči za naslednji dan. Njegovo pomanjkanje ima za posledico razdražljivost, večjo izpostavljenost stresu in drugim zdravstvenim težavam.