Najprej seveda določite proračun, ki ste ga pripravljeni in zmožni odšteti za prenovo. Stroške razdelite na več kategorij: za zidarska gradbena dela, obnovo tal, sten, vodovodnega sistema, razsvetljavo in novo opremo. Ko določite realističen proračun, boste preprečili, da stvari uidejo izpod nadzora.

Oblikujte sami

Prihranite denar tako, da sami narišete dizajn in postavitev kopalnice. Uporabite domišljijo in razporedite kopalniške elemente čim bolj praktično; ideje za oblikovanje kopalnice pa lahko najdete tudi na spletu. Uporabite lahko na primer spletne strani za notranje oblikovanje bivalnih prostorov, denimo Roomle.

Spremenite razpoloženje z barvo

Za bolj enostavno in hitro prenovo prebarvajte stene v sveže trendovske barvne odtenke, ki bodo takoj pričarali drugačno vzdušje v prostoru. Namesto drugačne barve sten si lahko omislite tudi nove keramične ploščice z domiselnimi vzorci. Če vam proračun ne dopušča novih ploščic, pa kupite in uporabite epoksidno barvo, izdelano posebej za barvanje ploščic.

ideal_normal_contemporary_bathroom_design.jpg

Obnovite porcelanaste površine

Namesto da večje kopalniške elemente, kot so kopalna kad, straniščna školjka, kabina za prhanje in umivalnik, zamenjate z novimi, raje najemite izvajalca, ki vam bo zbrusil ali kako drugače obnovil vse porcelanaste površine. Tako boste prihranili denar za nakup nove opreme pa tudi čas za prenovo, saj je potrebnih le slabih 48 ur, da prenovimo površine in jih na koncu očistimo.

Vodovodne cevi naj ostanejo tam, kjer so

Vodovodni sistem pustite nedotaknjen na mestu, kjer je vgrajen zdaj. Sprememba lokacije cevi je namreč zahteven projekt, ki zahteva precej časa in denarja, zato se temu izognite. Postavitev kopalnice raje prilagodite vgrajenim cevem. Če so stare in dotrajane, jih samo zamenjajte.

red_decor_bathroom_stylish_design.jpg

Majhne podrobnosti

Neverjetno spremembo pa boste dosegli že, če prenovite nekatere podrobnosti. Zelo poceni način za osvežitev videza je, da zamenjate kljuke na omaricah in predalih ali pipe nad umivalnikom oziroma glavo prhe. Omislite si takšne iz brona, kovanega železa ali brušenega niklja.

Razsvetljava

Vsak, ki se zjutraj ali zvečer rad zadržuje pred kopalniškim ogledalom, pozna pomen kakovostne razsvetljave. Priskrbite si stilska svetila, ki naj jih bo več, razporedite pa jih po vsem prostoru. Za popolno sprostitev osvetlite območje kopalne kadi, prostor nad umivalnikom in okoli ogledala. Če imate dovolj veliko kopalnico, dodajte na sredino prostora romantičen lestenec.