Če bodo vaši otroci delali domačo nalogo na že tako zasedeni mizi v jedilnici ali dnevni sobi, se bodo težje skoncentrirali, saj jih lahko vmes zmoti mnogo stvari. Šolar potrebuje urejeno delovno mizo s pripadajočo opremo, da se bo lažje učil in da bo imel v šoli dobre ocene.

Lokacija

Delovni kotiček za učenje lahko uredite kar v otroški sobi, če je v njej dovolj prostora, ali pa v ta namen preuredite kotiček za igranje oziroma manjšo sobo, ki je ne uporabljate pogosto. Če vam kronično primanjkuje prostora, pa lahko kot prostor za učenje in pisanje nalog služi tudi miza v jedilnici, h kateri dodajte police za odlaganje ali plastične škatle za shranjevanje šolskih pripomočkov.

useful_study_room_ideas.jpg

Začnite s stenami

Vse stene ali pa le tisto, proti kateri gleda pisalna miza, na novo prebarvajte. Namesto nevtralnih tonov izberite barve, kot so zelena (ki pomirja), rdeča in rumena. Na del stene lahko obesite tablo, kamor bo otrok lahko beležil matematične formule in različne obveznosti; ali pa nanjo nalepite zemljevid sveta. Ob prosto steno lahko kar na tla zložite kup knjig.

Zidove okrasite s predmeti, ki so povezani z učno temo. Nanje obesite uokvirjene, posušene rastlinske vrste ali motivacijske posterje, dodajte pa tudi veliko stensko uro, da bodo nadebudni šolarji točno vedeli, koliko časa namenijo posameznemu šolskemu predmetu. Pritrdite še nekaj polic, kamor zložite knjige, učbenike, enciklopedije in slovarje.

Pohištvo

V sobo prinesite primerno pohištvo. Kupite pisalno mizo, ki ima veliko predalov za shranjevanje, ali uporabite staro mizo, pod katero ste dodali nekaj polic oziroma predalov. Poskrbite za udoben pisarniški stol, ki ne bo kazil otrokove telesne drže, in knjižne police, dodajte pa še več svetilk za ustrezno razsvetljavo, vreče za sedenje ter poleg pisalne mize še manjšo klop ali odlagalno mizico.

wooden_study_room_582x582.jpg

Prostor za računalnik

Tudi učenci nižjih razredov že potrebujejo računalnik za raziskovanje in pripravljanje šolskih nalog. Zato najdite mesto, kamor boste postavili računalnik -  najlažje kar na večji pisalni mizi. Poleg računalnika naj na mizi še vedno ostane prostor za pisanje in branje knjig. Pridobite ga, če imate namesto klasičnega tanek LCD-zaslon. Da bo miza za učenje in šolsko delo lepo urejeno, postavite nanjo pripomočke za shranjevanje svinčnikov, map in drugih manjših šolskih potrebščin.

Razsvetljava

Delovni prostor naj bo dobro osvetljen z več viri umetne svetlobe. Svetlike, med katerimi ne smete pozabiti na namizne, postavite v vseh predelih sobe, zato da si otroci med delom ne bodo kvarili vida z neprimerno razsvetljavo. Izberite zabavne, večbarvne luči, ki pričarajo sproščujoče vzdušje.

blue_white_study_room_582x582.jpg

Prostor za branje

Učenci morajo brati knjige, da si obogatijo besedni zaklad in izboljšujejo komunikacijo. Zato ustvarite udoben bralni kotiček v kotu otroške sobe. Tja postavite stol za branje ali vrečo za sedenje, ki ju usmerite proti knjižnim policam ob steni.

Več idej za ureditev delovnega kotička za vašega šolarja pa najdete tukaj.