Zamenjajte svetilko

Nova svetila spremenijo videz prostora, zamenjava pa ni tako zapletena, da bi morali poleg luči plačati še električarja. Enostavno izključite staro svetilko in žice povežite z novo. Nekdo naj vam le pomaga držati svetilko, medtem ko vi delate.

Zamenjajte stare vtičnice

Vtičnice se po določenem času razmajejo ter začnejo nekoliko viseti. To vizualno ni sprejemljivo, obenem pa otežuje njihovo uporabo. Takrat jih je mogoče enostavno zamenjati.

electrician.jpg

Zamenjajte stikala ali namestite nova zaslonska

Svetilka, ki ves čas utripa, morda ni pokvarjena, temveč je obrabljeno njeno stikalo. Tudi to je električno delo, ki ga lahko varno opravite sami; namestite pa lahko tudi sedaj tako priljubljena zaslonska stikala.

Zamenjajte stropni ventilator

Star stropni ventilator razmeroma enostavno zamenjate z novim, če pa niste preveč izkušeni, raje ne poskušajte sami namestiti ventilatorja na novo. Včasih je vendarle varneje plačati električarja.

Ne menjajte žic v stenah

Električne žice, ki jih prekriva stena, naj pregleda in popravi izkušen električar. Samo on pa jih lahko tudi namesti oziroma zamenja. Če se tega lotite sami, naj vaše delo profesionalec vsaj pregleda.

electrical_panel1.jpg

Ne priključujte velikih električnih naprav

Sami lahko zamenjate svetilo ali ventilator, toda štedilnik, pomivalni stroj ali hladilnik naj raje priključi električar. Priključitev teh naprav namreč ni tako enostavna, neprimerne povezave pa povečajo tveganje za nastanek požara.

Ne menjajte ohišja za varovalke

Ohišje za varovalke naj popravi električar. Če ne razumete dobro, kako teče električni tok, se lahko namreč kaj hitro zgodi, da vas zelo močno strese elektrika, kar se lahko konča celo s smrtjo.