Preverjanje najemnikov

Svoje nepremičnine ne dajte nikomur v najem, preden ne preverite njegove zgodovine: zmožnosti plačevanja najemnine in referenc. Naključno izbiranje najemnikov prepogosto povzroči težave. Najemnika, ki zamuja s plačevanjem najemnine ali je sploh ne plačuje, razbija in uničuje vašo lastnino ali vabi nezaželene prijatelje v stanovanje, lahko pisno opozorite, naj tega ne počne. Še bolje pa je, da pravila določite že vnaprej in jih najemniku osebno izročite.

Pogodbo sklenite v pisni obliki

Sklenite pisno pogodbo, pa tudi če jo podaljšujete iz meseca v mesec. V njej morate zapisati število najemnikov, čas trajanja pogodbe, način in višino plačila mesečne najemnine. Zapišite tudi višino pologa in pogoje za plačevanje hišnih popravil in vzdrževanja. Opredelite se lahko tudi glede hišnih ljubljenčkov in drugih omejitev. Bodite prepričani, da je vaša najemna pogodba v skladu z vsemi zakoni, prav nič ša ne bo narobe, če jo boste dali tudi overiti.

najemna_pogodba_444.jpg

Z varnostnimi pologi ravnajte pravilno

Vzpostavite pošten sistem določanja, zbiranja in vračanja varščine. Preglejte in dokumentirajte stanje stanovanja, preden se najemnik vseli, in ko se izseli. Da v času izselitve ne pride do spora, lahko tudi vodite natančen spisek stanja najemne enote, ki ga preglejte skupaj z najemniki.

Redno opravljajte popravila

Bodite skrbni in se lotite vseh potrebnih popravil. Tako boste ohranjali nepremičnino v dobrem stanju in najemnike zadovoljne. Najemniki imajo ob slabem vzdrževanju pravico, da sami odpravijo napako, stroške pa odštejejo od stroškov najemnine. Lahko vas celo tožijo za morebitne poškodbe, ki bi jim jih povzročili neustrezno vzdrževani prostori.

Zagotovite varnost v prostorih

Zavarujte svoje premoženje in najemnike, ocenite varnost vaše nepremičnine in sprejmite ustrezne ukrepe za izboljšanje slednje. Pogost in najboljši ukrep je že redna menjava pregorelih sijalk in namestitev požarnega alarma.

Stanovalce pred svojim prihodom obvestite

Spoštujte najemnikovo pravico do zasebnosti. Preden se odločite za obisk in vstop v oddane prostore, o svoji nameri obvestite tudi najemnike. Če je to mogoče, jih morate obvestiti vsaj 24 ur prej – časovni rok pa zabeležite tudi v pogodbo in se ga držite.

Odstranite zdravju in okolju nevarne snovi

Če obstaja nevarnost, da v najemnem stanovanju najdete svinčeno barvo ali plesen, o tem obvestite svojega najemnika. Najemodajalci so namreč vse bolj odgovorni za najemnika in njegove zdravstvene težave, če so posledica izpostavljenosti strupenim snovem v najetih prostorih.

landlord_480x319.jpg

Zavarujte svoje imetje

Dobro premoženjsko zavarovanje vas lahko reši marsikatere odgovornosti in morebitne tožbe. Zavarujte svojo nepremičnino, preden se zgodi najhuje in vas prizadene naravna nesreča, požar ali pa vam v stanovanje vlomijo tatovi.

Razrešite spore po mirni poti

Poskusite rešiti spore s svojimi najemniki po mirni poti brez tožarjenja in odvetnikov. Če so nesoglasja z najemnikom vzniknila zaradi najemnine, popravil, vašega prepogostega obiskovanja nepremičnine, hrupa ali kakšnega drugega razloga, se z najemojemalcem srečajte in ugotovite, ali je problem mogoče rešiti neformalno. Če pa to ne gre, razmislite o mediaciji - posredovanju nevtralne tretje osebe.