LED-svetila

LED-svetila trajajo dlje kot navadne žarnice, fluorescente sijalke ali halogenske žarnice. Z LED-svetilkami boste prihranili energijo, pa še manj dela z vzdrževanjem in menjanjem žarnic boste imeli, saj zdržijo več let. Tako so tudi dobra izbira za novo leto, ki se bliža.

leds_bl.jpg

Energijski zaslon na dotik

Z merilnikom porabljene energije boste natančno vedeli, koliko energije porabijo vaše elektronske naprave in gospodinjski aparati. Tako boste veliko lažje ugotovili, kaj lahko storite, da bi zmanjšali porabo energije.

Odplaknite finančne skrbi

Z varčevalnimi glavami za prho in pipe lahko privarčujete precej vode. Z nizkopretočno glavo lahko pri prhanju porabite tudi do polovico manj vode, pritisk curka pa je vseeno močan, tako da boste lahko še vedno uživali v jutranji prhi. Na pipe lahko namestite kapljični nastavek, ki razprši curek vode. Varčevalne glave in pipe niso drage, pa tudi namestiti jih ni težko.

130xlf25.jpg

Solarne luči na vrtu in v okolici doma

Obstaja že velika ponudba svetil, ki se podnevi polnijo, da lahko ponoči svetijo. Obstajajo tudi solarne svetilke, ki zaznavajo gibanje in so primerne za prostor v okolici hiše. Njihove baterije se polnijo s pomočjo sončne svetlobe.

Prenosna pečica na sončno energijo

Takšno pečico lahko na primer nesete s sabo na kampiranje, saj zanjo ne potrebujete ne oglja ne elektrike, le sončno energijo. Tako je takšna pečica primerna tudi za dežele v razvoju, kjer je edini vir energije sonce.

sun_oven_bl.jpg

Z ozaveščenostjo porabnikov se veča tudi ponudba energijsko varčnih naprav v trgovinah. Poleg naštetih obstajajo na primer še energijsko varčni električni grelniki, ventilator, ki deluje s pomočjo sončne energije, ali pa nastavljiv termostat, ki vam omogoči, da do stopinje natančno določite temperaturo čez dan v sobah tudi za nekaj tednov naprej.