Podučite jih, še preden začnejo uporabljati računalnik

Ko začne otroka zanimati, kako preživljate čas na svetovnem spletu, jih lahko naučite veliko o njegovih zakonitostih. Še posebno pomembno pa je, da to storite, še preden otrok začne uporabljati svoj računalnik in dobi svoj elektronski naslov za pošto. Poučite jih tudi o prednostih in pomanjkljivostih družabnih omrežij. Prepričajte se, da vaš otrok razume, kako lahko na svetovnem spletu postane žrtev, hkrati pa ne smemo zatreti njihove radovednosti, saj ima brskanje po spletu zanje lahko tudi veliko prednosti, na primer, ko iščejo podatke za šolsko nalogo.

V pogovoru otrokom razložite, da komunikacija na spletu ni nikdar povsem zasebna, zato na spletu nikoli ne smejo deliti vseh svojih podatkov. V družabnih omrežjih se lahko družijo s svojimi prijatelji, zato pa naj ne sprejemajo povabil popolnih neznancev. Odkrito jim povejte, da se vam lahko zaupajo, če se bodo med brskanjem na spletu kdaj počutili neprijetno ali imeli občutek, da kdo od njih hoče kaj nespodobnega.

Nadzorujte njihovo komunikacijo prek spleta

kid_computer.jpg

Ker naši otroci odraščajo v elektronskem obdobju, hitro doumejo, kako je tehnologijo mogoče s pridom uporabiti. Tega ne morete preprečiti, lahko pa ste tudi sami del družabnih omrežij in nadzorujete svojega otroka in njegovo komuniciranje na spletu. Pregledujete lahko tudi zgodovino njihovega iskanja, da ne bi morda zašel na strani, ki zanj niso primerne ali s katerih lahko nanj prežijo pedofili. Bodite na tekočem, kaj je na spletu moderno in s čim se na njem ukvarjajo otroci in mladostniki, saj boste le tako vedeli, pred čim jih morate posvariti.