Vsako leto na svetu umre 56 milijonov ljudi. V Indiji denimo vsako leto posekajo več kot 50 milijonov dreves, ki jih uporabijo za pogrebne grmade, na katerih zažigajo umrle. Le-te spustijo v ozračje kar 8 milijonov ton ogljikovega dioksida. Zamisel o bolj ekoloških pokopih pa je v zadnjih nekaj letih precej napredovala in vedno več ljudi želi skrb za okolje vnesti tudi v ta del (zagrobnega) življenja. Klasični pogrebi namreč niso le dragi, z njimi precej škodimo tudi okolju.

zara_poetree_margaux_ruyant_5.jpg

Pogosto zaradi različnih praktičnih in čustvenih razlogov nimamo časa razmišljati, kakšen vpliv bo imel pokop drage osebe, ki smo jo ravno izgubili, na širše okolje. Vendar vpliv vsekakor je, zato je pametno stvari ohraniti preproste in se vrniti nazaj k naravi. Ravno to je imel v mislih francoski oblikovalec Margaux Ruyant, ko je zasnoval inovativno pogrebno žaro, imenovano Poetree.

Okolju prijazna pogrebna žara

Pogrebna žara Poetree v proces žalovanja vnese poetični duh in povezanost z naravo. Žara se namreč razvija, saj lahko v pepel pokojnega zasadimo sadiko drevesa, ki bo nato počasi rasla iz posode. Zunanja stran žare je izdelana iz keramike, na katero vgravirate pokojnikovo ime. V notranjosti je postavljena posoda iz plute in čeznjo zamašek, kamor lahko nasujete pepel preminulega. Žaro nato vzamete domov skupaj z drevesno sadiko v biorazgradljivi posodi, ki jo kasneje dodate v notranjost žare.

zara_poetree_margaux_ruyant_1.jpg

Ko je sadika dovolj velika, sama najde pot na prosto skozi razgradljiv zamašek na vrhu posode. V pogrebno žaro lahko takrat nasujete še nekaj dodatne zemlje in celo žaro zakopljete v zemljo, tako da iz nje gleda le zunanji keramični obroč, na katerem je vgravirano pokojnikovo ime. Tako ne boste potrebovali spomenika, saj bo mlado drevo že samo po sebi svojevrsten in povsem preprost spomenik.