Drevesa je treba saditi v določenem obdobju, saj na novo zasajene rastline potrebujejo malo nižje temperature ozračja in zmerne padavine. Najboljši čas je jesen (ali pomlad), ki omogoči drevesnim koreninam, da si počasi opomorejo od presaditve in se privadijo na ekstremnejše zimske (ali poletne) pogoje.

Pravilno pripravljena sadilna jama

Drevesne sadike posadite na skrbno izbrano mesto tako, da izkopljete luknjo v zemljo, ki ne sme biti pregloboka – najbolje, da je globoka toliko kot tista, v kateri je zrasla – saj drugače korenine ne bodo prejele dovolj kisika. Luknja naj bo precej širša; če bo preozka, korenine ne bodo imele dovolj prostora za rast in širitev.

dig_planting_hole_xlg.jpg

Zemljo v luknji razrahljajte in če tla niso dobro prepustna za vodo, naredite drenažo iz grobega peska, v izkopano jamo pa dodajte tudi nekaj komposta in malo gnojila, lahko hlevskega gnoja. Če boste drevo podprli z oporo, morate kole zabiti v tla, preden posadite drevo, da ne poškodujete korenin.

planting_tree.jpg

Postopek zasaditve

Ko ste pripravili jamo, kamor boste drevo posadili, vzemite v roke sadiko, ki ste jo prej nekaj ur ali čez noč namakali v vedru z vodo. Preverite njene korenine - če so zelo tesno stisnjene, jih nežno ločite čim bolj narazen s prsti ali topim orodjem, odmrle pa odrežite s škarjami. To bo drevesu pomagalo okrevati po presaditvi in razviti močan koreninski sistem. Sadiko nato previdno postavite v sadilno jamo, ki jo zapolnite z izkopano zemljo.