Hiša stoji blizu kraja Kent v Veliki Britaniji in je prejela certifikat pasivne hiše. Ne le, da ima na zaokroženi strehi posajen travnik, ki pomaga dodatno izolirati dom, temveč ima tudi številne vire za pridobivanje obnovljive energije, namenjene ogrevanju in proizvajanju elektrike.

pasivna_hisa.jpg

Reciklirani materiali

Arhitekt je zmešal različne reciklirane materiale v apneno malto, ki jo je nato uporabil pri gradnji hiše. Časopisi, avtomobilske pnevmatike in zdrobljene steklenice so bile dodatek malti za ureditev končnega videza notranjosti, ki ima topel in naraven videz. Trojna zasteklitev oken in prezračevalni sistem pa še dodatno izboljšata udobje bivanja.

crossway.jpg

Poudarek na energijski učinkovitosti

Za še boljšo izolacijo je poleg apnene malte arhitekt izbral še 26.000 kosov glinene opeke, s katero je ustvaril energijsko učinkovito toplotno maso zgradbe. Na strehi, dolgi dvajset metrov, je posadil travo in cvetlice, ki zacvetijo v spomladanskem času. Za potrebe ogrevanja in električne energije je kombiniral fotovoltaične celice, geotermalni sitem in biomaso; kot gradbeni material pa je uporabil tudi les.

Več fotografij te lepe in zelo varčne angleške hiše pa si oglejte v naši fotogaleriji.