Mlad športno navdušen par iz Tokia na Japonskem je želel svojo strast do plezanja vnesti tudi v bivalne prostore, zato je najel arhitekte, da zasnujejo unikatno vertikalno odprto hišo s plezalno steno. Novo domovanje elegantno ruši meje med majhnim in velikim, zaprtim in odprtim – bivalnim prostorom in zunanjim svetom.

Minimalistična zunanja podoba

Z bližnje ulice zunanjost te majhne hiške nič ne nakazuje, kako unikatna, topla in prostorna je notranjost. Zgradba po višini ne izstopa od drugih hiš v okolici, oblikovana pa je v štirikotno geometrijsko obliko s podaljšano »streho« na vrhu. Izdelana je iz betona, fasada hiše pa je moderno bela in minimalistična. Arhitekti so namreč želeli ustvariti oster kontrast in izraziti naravno čistost arhitekturne zasnove v primerjavi s pretežno sivo in pusto mestno okolico.

be_fun_design_2.jpg

Odprti bivalni prostori

Takoj, ko vstopimo, je v najnižji etaži na sredini sicer le nekaj kvadratnih metrov velikega prostora zgrajena kopalnica, ki je umeščena neposredno nad prostor za shranjevanje in spanje. Kopalnica z odprto prho je opremljena v preprosto belo kopalniško opremo, z vseh strani pa je zastekljena, saj so želeli spustiti vanjo čim več naravne svetlobe. Le-ta prihaja v notranjost od zgoraj, kamor vodijo tudi lesene stopnice, ki potekajo okoli kopalnice.

V drugem nadstropju lahko najdemo odprt dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico. Hiša je zgoraj na dveh straneh odprta, da skozi zastekljen strop v notranjost prodre dovolj svetlobe. Osrednji element prostora je seveda plezalna stena z barvitimi oprimki, ki se nadaljuje vse do vrha »strehe«. Zraven plezalne stene je zgrajen tudi izhod na strešno teraso, do katere lahko stanovalca priplezata po leseni lestvi.

be_fun_design_8.jpg

Več fotografij tega zanimivega domovanja pa si oglejte tukaj.