Če vse to drži tudi za vašo kuhinjo, je morda napočil trenutek, ko bi bilo dobro zavihati rokave in jo pospraviti.

Znebite se navlake

Ali res potrebujete tri strgala v različnih velikostih? Ali pa pet nožkov za lupljenje pomaranč? Ali pa tisto posebno posodo za testo za pice, ki je niste uporabljali že deset let? Seveda bi lahko šli v skrajnost in se znebili vse krame naenkrat in potem začeli kupovati na novo. Morda pa je vseeno bolje, da dobro premislite, kaj zares potrebujete in kaj ne, ter ukrepate v skladu s tem. Bližajo se božični prazniki in morda vam bo kakšna naprava, za katero ste že pozabili, da jo sploh imate, celo prišla prav.

Umetnost pospravljanja

Nekateri, kot na primer Gail Blanke, so o umetnosti pospravljanja napisali celo knjige. ''Vsa ta krama maši naše življenje, tako kot holesterol maši arterije. Ubija našo ustvarjalnost,'' pravi Gail, ki zna počistiti kuhinjo v nekaj minutah. Po njenem mnenju večina navlake nastane zaradi naše neodločnosti, ko sami ne vemo, kaj bi radi.

kitchen_cleaning.jpg

Njena skrivnost je v tem, da ne hrani ničesar, česar ne uporablja. ''Ne govorimo o tem, da bi imeli najbolj pospravljeno kuhinjo na svetu – govorimo o svobodi. Če očistite kramo, očistite tudi svoj um,'' še dodaja. Najlepši del praznikov tako ne bo zgolj večerja, ampak že njena priprava v čisti in pospravljeni kuhinji.

V Gailini hiši, ki si jo deli z nekaj sostanovalci in zlatim prinašalcem, je v kuhinji dovolj prostora za dišečo svečko na pultu in ambientalno svetilko, ki žari v kotu. Ko je v kuhinji dovolj prostora, da lahko v miru sekljate, mešate in kuhate, ne da bi se vam bilo treba prerivati z družinskimi člani, da bi prišli do štedilnika, se boste v njej končno počutili prijetno. Konec koncev tudi pri praznikih ne gre za to, da boste pripravili popolno večerjo, ampak da boste skupaj preživeli nekaj časa in ustvarili nekaj lepega.

Preprosta navodila za pospravljanje

Gailina navodila za pospravljanje so čisto preprosta. Izberite predal, nastavite štoparico na petnajst minut in začnite. Za vsako stvar se vprašajte: Jo uporabljam? Mi je sploh všeč? Ali želim, da jo nekoč dobijo moji otroci? Če so odgovori negativni, se stvari znebite. Ni vam je potrebno vreči proč, lahko jo podarite. Ko končate s predalom, se lahko lotite še omarice in celo najtemnejših kotičkov vašega hladilnika.

Tudi Rosanna Nafziger Henderson, še ena strokovnjakinja na tem področju, že več let uporablja iste naprave in pripomočke za kuhanje. Najpomembnejša stvar pri kuhinji je pogovor, medtem ko ustvarjamo za pultom. Tako nastanejo najboljši recepti in jedi.