Zaščitite svoja oblačila, da jih boste lahko nosili tudi naslednje leto. Najprej morate poskrbeti, da so oblačila, ki jih želite pospraviti v omaro, popolnoma čista in osušena. Če bodo na njih organski ostanki hrane, polite pijače ali znoja, bodo ti privlačili molje, na njih pa se lahko zaredi tudi plesen.

Preden oblačila pospravite v omaro

Obleke po temeljitem čiščenju pospravite v plastične vrečke in jih dobro zatesnite. Takšno shranjevanje je najboljše, ker bo odganjalo molje in preprečilo nastanek plesni; razen takrat, ko so ličinke ali trosi plesni že zaprti skupaj z oblačili. Bodite previdni – nekaterih materialov ne smemo neprodušno zapreti v plastične vrečke, na primer krzna.

china_vacuum_compressed_bag_76.jpg

Pogoji v prostoru za shranjevanje

Ko oblačila v vrečki ali brez nje pospravite v za to namenjen prostor, bodisi v omaro, pod posteljo ali v škatle, tam zagotovite ustrezne pogoje. Vlažnost ne sme biti prevelika, saj vse vrste plesni najbolje uspevajo prav v toplih in vlažnih okoljih. Uporabite izsuševalnik zraka, če je potrebno; ali pa oblačila shranite kje drugje, kjer je prezračevanje dobro urejeno. Kadar imate večje težave z vlago, uporabite silikagel ali aktivirani aluminijev oksid.

Naravna zaščita pred molji brez kemikalij

Namesto umetnih poizkusite bolj zdrave, a ravno tako učinkovite naravne rešitve za odganjanje moljev. Izvlečki iz cedre, pelina, dišečega vratiča (Tanacetum balsamita), dišeče lakote (Galium odoratum) in sivke so najboljši, učinkoviti pa so tudi posušeni in zdrobljeni žajbljevi listi, ki odganjajo žuželke.

sachet_copy.jpg

Uporabite lahko tudi eterična olja omenjenih rastlin, priporočamo pa vam predvsem nageljnove žbice, rožmarin, sivko in žajbelj. Nekaj kapljic olja (lahko tudi več olj) kapnite na vato, ki jo spravite v vrečko za shranjevanje skupaj z oblačili.