Laminiranje stekla je proces spajanja dveh ali več stekel v en izdelek, ki je po svoji namembnosti varnostno steklo. Stekla so med seboj zlepljena in povezana s posebno PVB-folijo (polivinilbutiral), postopek proizvodnje pa spoteka na povečani temperaturi in pod visokim tlakom. Vezna folija je lahko prozorna ali različnih barv, kakšno je nato tudi celo steklo; v vsakem primeru pa ima visoko stopnjo zaščite pred UV-žarki.

Trpežnejše steklo

laminated_glass_colour.jpg

Za razliko od kaljenega varnostnega stekla je laminirano trpežnejše, saj se ne razbije na več delcev in ne razpade v primeru udarca. Čeprav pri mehanski poškodbi steklo običajno poči, pa zaradi folije, zlepljene med posameznimi sloji stekla, ostane celo in kompaktno.

Seveda te značilnosti laminiranega stekla niso ostale neopažene med umetniki, med katerimi je postalo priljubljeno kreativno laminiranje – proces, v katerem je mogoče preplesti predmete in na primer med dva sloja stekla trajno namestiti različne materiale in predmete, kot so fotografije, tkanine, kovinski predmeti, naravni materiali (cvetovi, listi) in drugo.

Umetnine v steklu

laminated_glass_art.jpg

Ta način ustvarjanja umetniških steklenih površin se ne odvija na povišanih temperaturah kot pri izdelavi klasičnega laminiranega stekla, zato je mogoče skupaj zlepiti "neskončno" število slojev stekla drug na drugega, medtem ko lahko s klasičnim laminiranjem ustvarimo le varnostno steklo, debelo največ pet centimetrov.