Zakaj ne bi izkoristili moči sonca?

V vročih dneh stavbo in prebivalce pred žgočimi sončnimi žarki ščiti sistem dvojne stene in številnih polknic in žaluzij. Ta na novo zgrajena bivanjska enota v Španiji je tako dobro prilagojena okolju, da se lahko naravno – na pasiven način - ogreva in ohlaja večino dni v letu.

Stavba zato proizvede kar 87odstotkov manj izpustov ogljika. Ta dosežek je rezultat preizkušanja različnih materialov in oblikovalskih tehnik. Arhitekti so se pri snovanju zgradbe osredotočili na manjšo porabo energije, saj ta pomeni tudi manj stroškov. Ta ''sončna'' zgradba je namreč namenjena družinam z nizkimi prihodki. Sofisticiran tunel pod zemljo, ki omogoča ohlajanje, naravne sape vetra in zelena streha ustvarijo prijetno bivalno okolje.

solar_chamber_by_ruiz_larrea_and_associates_3.jpg

Videti je, da dizajn zajema vse značilnosti trajnostno naravnane konstrukcije. Vsaka enota ima dostop tako do južnega sonca kot osvežujočih sapic vetra na severu. Dvojne stene ter polkna in žaluzije so poleti odlična zaščita pred vročim španskim soncem. Odvečna toplota se ustavi v nekakšni verandi, ki poteka z enega dela stavbe do drugega in jo je mogoče poljubno odpreti ali zapreti, odvisno od vremena. Zastekljene površine poleti lovijo svetlobo, ki kroži po stavbi skozi odprtine v stropu.

Sistem prezračevanja in ogrevanja

Cela stavba se prezračuje preko zračnega tunela, ki se napaja na severnem delu zgradbe. Poleti hladnejši zrak kroži po zračnih kanalih neposredno v stanovanje, tako da prebivalcem ni treba odpirati oken. Pozimi se v ceveh zbira in po njih potuje zrak, ki ga ogreva zemlja. Vodo poleg grelnika ogreva tudi solarni termalni sistem. Tudi zrak, ki ga podnevi ogreva sonce skozi dvojno steno, lahko kroži po vsej notranjosti zgradbe.

solar_chamber_by_ruiz_larrea_and_associates_10.jpg

Ker je prostor za parkiranje skrit pod stavbo, je dvorišče posejano z rastlinami in tako omogoča kakovostno preživljanje prostega časa prebivalcem.

Če si želite ogledati še več fotografij te zanimive konstrukcije, si oglejte našo fotogalerijo.