Tudi drugo orodje in opremo, kot so žice za ograditev kokošnjaka, vrtne cevi, zalivalke, zaščitne rokavice in samokolnice, je pametno hraniti na varnem mestu. Po vsaki uporabi vrtno orodje očistite in osušite, nato pa ga spravite na suho mesto v garažo ali vrtno uto. Lahko ga postavite tudi v plastični sod, ki bi ga sicer uporabili za zbiranje deževnice, saj bo omogočil vodoodporno in enostavno dostopno območje za vaše pripomočke. Prostor za shranjevanje pa lahko pripravite tudi za garažo, kamor postavite klop, ki jo je moč odpreti.

Shranjevanje na steni

Na prodaj je veliko sistemov za shranjevanje vrtnega orodja, ki so sestavljeni iz kavljev. Nosijo lahko težo, enako človekovi, namestimo pa jih na mrežo ali neposredno na steno v garaži. Kljuke so običajno premične, tako da jih lahko montirate na višje ležeče mesto. Orodje naj na njih visi, in sicer v tistem delu garaže, kjer se običajno manj zadržujete.

garden_tools.jpg

Sezonsko shranjevanje

V zimskih mesecih je vrtno orodje občutljivo na vlago, saj lahko hitro začne rjaveti ali gniti, če ga ne skladiščite pravilno. Popolnoma osušeno manjše orodje je priporočljivo postaviti v plastično vedro, napolnjeno s čistim peskom ali mivko. Pesek bo preprečil, da bi vlaga načela kovinski del orodja, obenem pa bo ta ostal tudi bolj oster.

gardening_tip_6_out_of_16.jpg

Samokolnico in druge velike predmete nagnite proti čisti in suhi steni v lopi ali garaži, tako da so ročaji obrnjeni proti vam in stran od stene. Samokolnice nikoli ne pustite zunaj, saj lahko hitro začne rjaveti. Na steno pa lahko pritrdite tudi navijalce za vrtne cevi, ki vam omogočijo spravilo le-teh brez nevarnosti, da bi se kje prelomile in počile.