Namakalni sistem Airdrop (slovensko zračni desant) je narejen po vzoru namibijskega puščavskega hrošča, ki lahko preživi tudi najbolj sušna obdobja, in sicer tako, da zbira in shranjuje manjše količine vode iz zraka. Naprava celo v najbolj suhem podnebju iz zraka ujame majhne količine vlage, ki jo nato potisne po omrežju cevi. Le-to vlago kondenzira in jo pošlje neposredno h koreninam rastlin.

2011_james_dyson_winner_2.jpg

Črpanje vode iz zraka

Zmagovalni namakalni sitem je bil nagrajen s 16.000 dolarji (slabih 12.000 evrov), ki jih bo Edward Linacre porabil za testiranje naprave. Avtorja so navdihnile predvsem podnebne spremembe, ki jih je začel opažati v rodni Avstraliji. Državo namreč pestita suša in izguba ekosistemov zaradi pomanjkanja vode. Njegov sistem pa rešuje številne težave, saj pridobiva vodo kar iz zraka, ki jo nato pošlje direktno h koreninam, kjer zaradi vročine ne more izhlapeti v ozračje.

2011_james_dyson_winner.jpg

Inovativni namakalni sistem

Inovativni namakalni sistem nudi samozadosten sistem, ki bi lahko pomagal odpraviti težave z zalivanjem in namakanjem kmetijskih površin v številnih državah. Sestavljen je iz vetrne turbine, ki omogoča pretok zraka in vlage znotraj naprave, in priložene solarne plošče, ki zagotavlja energijo za delovanje naprave. Obenem pa je dizajn dopolnjen še z LCD-zaslonom, ki kmetu omogoča spremljanje stanja sistema. Na njem so prikazani podatki o vsebnosti vode, napolnjenosti solarne baterije in stanju sistema.