Kakovost in varnost na prvem mestu

Če je dojenček, ki ga pričakujete, vaš prvi otrok, boste verjetno kupili novo pohištvo za njegovo sobo. Nakup je najbolj priporočljivo opraviti pri podjetjih, ki so specializirana za razvoj otroške opreme, saj so zaradi svojih izkušenj po navadi najbolj zanesljiva. Pred videz interjerja pa postavite predvsem njegovo udobnost in varnost. Otroško pohištvo naj bo izdelano iz okolju prijaznih materialov,  k čemur proizvajalce nenazadnje zavezuje tudi zakonodaja, oblike pohištva pa so zaradi varnosti prilagojene, robovi so zaobljeni, dodatki pa so pozorneje izbrani.

Novorojenček bolj od pohištva potrebuje ljubečo mamo in pozornega očeta, zato je opremo zanj mogoče namestiti tudi v majhno sobico. Pomembno je, da pohištveni detajli niso ostri in se otrok na njih ne more poškodovati, posteljice pa naj imajo ustrezna varovala proti padcem. Poskušajte si predstavljati, kakšen občutek bo pohištvo dalo otroku, ki tega še ne zna izraziti sam. Po možnosti kupite le pohištvene elemente iz iste linije, saj prostor deluje veliko bolj privlačno, če se v njem med seboj vse ujema.

white_turqoaise_kids_room.jpg

Najpomembnejša je izbira zibelke

Največ pozornosti posvetite izbiri prave zibelke. To naj bo kos pohištva, za katerega boste izdali največ denarja. Izjemno pomembno je namreč, da se novorojenček v svojem novem okolju dobro počuti, prav zagotovo pa bo največ časa preživel ravno med spanjem. Ko kupujete zibelko, pa si med drugim tudi poskušajte predstavljati, kako bi ta lahko otroka poškodovala. So morda njeni robovi preostri? Se lahko njena stranica, ki se premika, pokvari? Kupite samo posteljico, pri kateri si ne morete predstavljati nobenega črnega scenarija!

Posteljnina mora biti dovolj velika, da prekrije vse robove, poleg tega pa ni niti preveč trda niti preveč mehka. Material naj bo kakovosten in enostaven za pranje, vzorcem in barvam pa se zaradi večje varnosti raje izognite. Poleg kakovostne zibelke je nujna previjalna miza, ki ima tudi prostor  za shranjevanje oblačil in pripomočkov za nego.  Tako boste vedno imeli vse pri roki in se izognili nevarnosti, da bi otrok padel z mize, če morate proč od nje. Priporočljivo  je kupiti tudi posebno omarico ali predalnik za otroška oblačila.

blackboard_nursery_room.jpg

Prilagodljivo pohištvo, ki raste z otrokom

Priporočljivo je kupiti takšno pohištvo za otroško sobo, ki se, ko otrok raste, prilagaja in mu zato lahko služi celo do njegovih najstniških let. Zabojnik za igračke iz nežnejših let lahko nekoliko večjemu otroku služi kot klopca, previjalna miza pa se lahko spremeni v predalnik za shranjevanje oblačil. Tudi drugim omaram, visečim elementom ali predalnikom le spremenimo namembnost. Tako nam, ko iz dojenčka zraste kratkohlačnik,  ni treba zamenjati vsega pohištva, temveč sobo le dopolnimo z nekaj elementi in že služi novim zahtevam vašega otroka.

"Tudi pohištvo, tako kot vse okolje, vpliva na otrokovo dojemanje sveta. S pravo izbiro lahko ta vpliv povečamo, vendar ne tako, da je soba čim bolj pisana in preobložena z vsem mogočim," svetuje Alplesova arhitektka Marjana Rejc. "Kot vedno, je na mestu prava mera. Preveč vidnih dražljajev hkrati deluje kvečjemu zaviralno. Otroška domišljija se bogati najprej v stiku s starši in sorojenci, šele nato s širšo okolico. Okolje in z njim pohištvo daje sicer pomemben okvir tej socialni rasti, vendar je v primerjavi z ljubečim socialnim okoljem, ki iz otroka naredi ustvarjalnega in iščočega mladostnika, kasneje pa samozavestnega odraslega, resnično samo okvir."