Že stari Rimljani so gradili ceste iz opeke, ki jih uporabljamo še danes. Opeka je namreč trpežen material, ki ga je možno reciklirati; opečnata fasada pa naredi dom tudi energijsko učinkovitejši, saj pomaga dodatno izolirati stene. Poleg tega estetske zunanje stene iz opeke zvišajo tržno vrednost vaše nepremičnine.

Preglejte in očistite opečnate površine

Da preprečite krušenje, praske in razne vremenske vplive, morate opeko, še posebno zunanjo, ustrezno in redno vzdrževati. Največ škode se običajno sicer ne naredi na opeki, temveč na malti, ki opeko drži skupaj. Ta lahko kaj hitro razpade ali se na njej razvijeta nevarna plesen oziroma mah.

maintain_brick_homes_5.jpg

Opečnate površine zato preglejte in prizadeta mesta očistite s sintetičnim čopičem ter mešanico belila in vode, razpadlo malto pa popravite. Dotrajano malto odstranite iz stene s pomočjo dleta, nato pa pripravite novo. To nanesete na predhodno očiščene vezne robove opeke, obenem pa pazite, da je ne razmažete še po opeki.

how_to_repair_a_brick_wall.jpg

Odstranite trto in bršljan

Trta ali bršljan sta na fasadi videti zelo lepa, vendar pa sta tudi nevarna, saj poškodujeta opeko, ker jo počasi vlečeta narazen. Zaradi tega je pametno odstraniti vse rastline vzpenjavke in plezalke z zunanjih sten in okolice. Preverite pa tudi, če so luknjice, ki so v opečnati fasadi namenjene odvajanju vlage iz stene, čiste in pretočne. Občasno se namreč lahko zamašijo, kar poškoduje celo fasado.