Ne glede na to, ali imate dečka ali deklico, bodo te ideje zagotovo delovale. Puste stene boste napolnili z bogato teksturo in barvo ter jih še dodatno poživili s primernim pohištvom. Za te tehnike ne potrebujete izjemnega umetniškega talenta ali posebnih risarskih veščin, je pa dobro, če imate nekaj smisla za usklajenost barv. Za vsako slikarsko tehniko potrebujete drugačna orodja in materiale, zato dobro preberite navodila, preden se odločite, katero tehniko boste izbrali.

Pleskanje z gobico

Pleskanje z gobico ni težko, saj ne zahteva velike natančnosti. Potrebujete barvo za osnovni nanos, še eno barvo za gobico ter seveda gobico. Dobra stran te tehnike je, da bo subtilno osvetlila sobo, ne bo pa je preplavila. Tako pobarvani steni lahko dodate še nekaj stenskih dekoracij. Izogibajte se barv s prevelikim kontrastom, saj je lahko stena videti umazana namesto umetniško razmazana. Če je na primer osnovna barva stene modra, lahko z gobico nanesete drug odtenek modre – na primer mlečno modro, ne pa živo rdeče ali rumene.

5563034_f260.jpg

Najprej prepleskajte steno z osnovno barvo in pustite, da se čez noč posuši. Gobico namočite v vodo in jo popolnoma ožmite. Vlažno gobico namočite v barvo in popivnajte odvečno barvo s časopisnim papirjem. Gobico nežno pritiskajte ob steno, vsakič pod drugim kotom, da nastanejo različni odtisi, ki se lahko prekrivajo ali pa so razporejeni bolj na široko.

Proge

Ta tehnika je malo bolj zapletena kot pleskanje z gobico, vendar pa vseeno ni pretežka. Spet potrebujete osnovno barvo, še eno barvo za proge, barvico, poseben trak za pleskanje, čopič in valjček. Dekliško sobo lahko pobarvate v nežne odtenke rožnate ali vijolične, če so vašim otrokom všeč živahne barve, pa se lahko odločite za ''cirkuške'' proge z večjimi kontrasti. Majhna soba je lahko s pomočjo vodoravnih prog videti večja, soba z nizkim stropom pa višja z navpičnimi progami. Proge bodo sobo zagotovo napolnile z energijo.

how_to_stencil_kids_rooms_15.jpg

Nanesite osnovno barvo in pustite, da se čez noč posuši. Izmerite in narahlo označite proge z barvico. Ta naj bo enake barve kot barva, ki jo boste nanesli na steno. Prostor med progami polepite z lepilnim trakom. Prvo barvo nanesite še čez robove traku, da druga ne bo mogla pronicati pod njim. Počakajte, da se posuši. Drugo barvo nanesite s čopičem ali valjčkom. Ko končate, odstranite lepilni trak.

Šahovnica in karirast vzorec

Karirasti vzorec oziroma videz šahovnice nista veliko težja kot slikanje prog. Zahtevata le nekoliko več časa in bolj natančne meritve. Takšni vzorci se čudovito obnesejo tako v sobah za deklice kot fantke. Material je podoben kot pri risanju prog: za karirast vzorec potrebujete le še nekaj razredčene bele lateks barve.

kids_rooms_furniture_children_bedroom_wooden_bed.gif

Tudi tu pustite osnovno barvo, da se posuši čez noč. Kvadratke v vzorcu označite z barvico. Kvadratke, za katere hočete, da ostanejo osnovne barve, prelepite s trakom. Prvo barvo nanesite čez robove traku, da druga ne bo mogla pronicati pod njim. Ko se barva posuši, pobarvajte nepolepljene kvadratke z drugo barvo. Ko končate, odstranite trak.

Nanesite osnovno barvo, ki se naj čez noč posuši. Podobno kot pri navodilih za proge izmerite in označite vodoravne proge ter jih pobarvajte. Ko se barva posuši, izmerite in označite še navpične proge. Prostor med temi navpičnimi progami polepite s trakom. Na nepolepljena mesta nanesite nekaj razredčene bele lateks barve. Tako boste dosegli karirasti videz. Ko končate, odstranite trak.

space_wall_mural_decor.jpg

Živali, vesolje, risani junaki...

Če pa ste nekoliko bolj vešči risanja in imate mirno roko, lahko na steno otroške sobe narišete privlačen motiv. Med preprostejšimi je na primer silhueta mesta. Pomagajte si tako, da na karton narišite obris, ga izrežite in ga na steni obrišite s svinčnikom. Posebno lep bo videti, če boste na barvni osnovi stene uporabili dva temnejša odtenka. Narišete pa lahko tudi motive iz živalskega sveta, mornarske in vesoljske motive ali otrokom ljube like iz otroških risank.