Prostor, kamor boste umestili skladovnico drv, naj bo odmaknjen od sten vašega doma, da preprečite poškodbe zidu. Najidealnejše mesto je denimo v  leseni lopi, odprti z ene strani, podobni zabojniku, ki omogoča, da začnete drva zlagati nekaj centimetrov od tal. Drva naj bodo zložena na suhem mestu, kjer je zagotovljeno tudi kroženje zraka in prezračevanje. Pri izboru mesta pa morate upoštevati tudi bližino najbližjega vhoda, saj verjetno v najhladnejših dneh ni najbolj priročno, da morate po drva na drugi konec vrta.

medium_log_store_2.jpg

Hramba drv v zaprtih prostorih ni priporočljiva

Morda se vam zdi mamljivo, da lesena polena zložite in shranjujete kar v notranjosti svojega doma, še posebno, če sicer kurite na plin ali elektriko, drva pa uporabljate le za kamin ali krušno peč. Vendar pa slednje ni ravno priporočljivo, saj lahko z drvi v zaprte prostore prinesete tudi hrošče ali druge škodljivce, ki bodo varno zavetje našli pri vas doma. Bolje je, če večje količine drv zložite zunaj, vsaj deset metrov stran od doma.

Zlaganje drv na stojalo

V bližino hiše ali vrtne lope postavite doma izdelano ali pa kupljeno stojalo za drva. Njegova posebnost je, da je spodnja stran za nekaj centimetrov dvignjena od tal, zaradi česar les ne bo začel gniti, ampak bo zaradi prezračevanja ostal suh. Če stojalo za drva postavite na zemljo in ne na recimo betonska ali lesena tla, ga morate v zemljo zabiti oziroma stabilizirati.

rack.JPG

Nažagana drva na stojalo, ki ga lahko izdelate sami iz večjih polen, zložite natančno in stabilno, da se skladovnica čez čas ne bo prevrnila – večja drva zložite pri dnu, manjša in krajša pa višje. Ko končate, je priporočljivo, da si priskrbite še plastično ali najlonsko prekrivalo, s katerim prekrijete in zaščitite dokončano skladovnico. Pazite le, da prekrivalo ob izboljšanju vremena s skladovnice takoj odstranite.