Prostor pred hišo uredite drugače kot prostor za njo

Lepo okolico hiše je treba vedno načrtovati vnaprej; pri tem pa obstajajo določene omejitve za prostor pred njo - za prostor, ki ga pravzaprav vsi vidijo. Ni namreč primerno, če ga okrasimo samo po svojih željah. Uskladiti ga moramo z vrtovi v soseski, saj tako ustvarimoenoten videz slednje, obenem pa vseeno poudarimo fasado svojega doma. Vrt za hišo, ki ni vsem na očem, pa je lahko veliko bolj oseben.

Vrt naj bo usklajen s hišo

Lepo urejen vrt lahko zelo izboljša videz hiše. Vrt in hiša naj zato ne bosta dve ločeni enoti; vedno ju popolnoma uskladite. Cvetlični lončki naj poudarijo  linije in barve hiše, prav tako pa tudi rastlinske vrste. Upoštevajte tudi razmerje velikosti, torej da ne izberete prevelikih rastlin za manjšo hišo in obratno.

plants_stairs_e1307362126275.jpg

Upoštevajte kakovost prsti

Če ne veste, kakšna je vaša prst, jo lahko pregledajo v vrtnariji; sami pa lahko ugotovite, koliko sonca ima vaš vrt in kje ga obsije največ ter kje najmanj. V skladu s tem izberite rastlinske vrste, ki najbolje ustrezajo vsem naravnim pogojem. Takšne rastline bodo namreč odlično uspevale tudi ob najosnovnejši oskrbi. Ob potočku posadite rastline, ki imajo rade vodo, ob bazenu pa rastline, ki ne potrebujejo veliko gnojila, ki bi lahko sicer zašlo v vodo.

Izberite avtohtone vrste rastlin

Če v svoj vrt ne morete vložiti veliko časa, še vedno pa želite da je urejen, izberite cvetje, ki se na vašem območju razrašča tudi samo po sebi. Pa tudi sicer v vrtnariji kupite avtohtone vrste rastlin, ki rastejo in odlično uspevajo v vašem podnebju, zato ne potrebujejo veliko dodatne nege.