Program Altera, ki ga je v celoti oblikoval mag. Matej Velušček, je bil sicer nagrajen z zlato plaketo časopisa Večer, uvrstil pa se je tudi med najboljših deset (top ten) na letošnjem pohištvenem sejmu Ambient, na katerem je prejel nagrado revije Naš dom.

Program spalnice in dnevne sobe Altera

Oblikovalec Bresta mag. Matej Velušček nam je povedal več o programu dnevne sobe/spalnice, imenovane Altera: »Program Altera je idealen pohištveni sestav za opremo majhnih stanovanj ali večnamenskih prostorov, saj omogoča, da le z nekaj potezami dnevno sobo spremenite v domačo pisarno, spalnico ali jedilnico.« Kot nam je razložil, program resnično poveča uporabnost vašega bivalnega prostora, sestavlja pa ga: klubska miza, ki se spremeni v jedilno ali sejno mizo, saj lahko po potrebi mizo dvignemo na želeno višino; k mizi pa lahko dodamo še multifunkcionalna sedeža – predalnika – ki sta vključena v pregradno steno.

pb080078.jpg

Poleg tega program Altera sestavljata še kompakten predalnik, ki se spremeni v pisalno mizo, in večnamenska omara. Večnamenska omara s shranjevalnimi in odlagalnimi elementi ter skritim ležiščem je primerna za opremo dnevne sobe, mladinske sobe in sobe za goste ter za inovativno opremo apartmajev. Modularna zasnova dnevne sobe/spalnice omogoča, da se za multimedijsko steno skrivata domači arhiv ali spalnica oziroma dodatno ležišče za goste. Zasnova programa po besedah oblikovalca izhaja iz razvojnega projekta slovenske pohištvene industrije, katerega pobudnik je bil ravno Brest.

dsc3422.jpg

Projekt multifunkcionalnega pohištva

Podjetje Brest pohištvo je v sodelovanju s Sveo, Kolpo in Silvaproduktom ter nekaterimi izobraževalnimi institucijami maja letos zaključilo dve leti trajajoči razvojni projekt, v okviru katerega so v podjetju zasnovali več večnamenskih sestavljivih kosov pohištva: multifunkcionalno sestavljivo ležišče s spremenljivo omaro, mobilno pohištveno steno, večnamensko garderobno omaro z inovativnim obešalnikom, vrtljivo omaro z ogledalom, obešalnikom in odlagalnimi policami, mizo s predalnikom in večnamensko klubsko mizico.

brest.JPG

Furnirane iverne plošče in modificiran les

Oblikovalka Sabina Belak, ki je za Brest skupaj z Matejem Veluščkom oblikovala pohištvo, nam je pojasnila, da so v podjetju Brest oblikovali dnevno-spalno pohištvo, podjetje Svea so povabili k sodelovanju za oblikovanje kuhinj, Kolpo za kopalnice, v Silvaproduktu pa so razvili nanopremaze ter odporen in okolju prijazen modificiran furnir (termično obdelan les), iz katerega je pohištvo v osnovi izdelano. Sicer so poleg furniranih ivernih plošč uporabili še bolj razširjene vrste modificiranega lesa, ki rastejo pri nas, predvsem bukov masivni les.

picture_4189_dsc0573.jpg

Pri zasnovi tega praktičnega pohištva so v Brestu ob podpori dobre ekipe konstruktorjev in električarjev sodelovali tudi z Biotehniško fakulteto, Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Inštitutom za lesarstvo in trajnostni razvoj ter Kemijskim inštitutom. Zaradi tega je to največji projekt pohištvenega sektorja, odkar imamo samostojno Slovenijo, vreden pa je kar 7 milijonov evrov. Projekt z naslovom Multifunkcionalno pohištvo – inovativne produktne enote bivanjskih prostorov prihodnosti je v okviru javnega razpisa sofinancirala Javna agencije za tehnološki razvoj v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo.