Še posebno v zimskem času, ko nizke temperature silijo živali v iznajdljivejše metode preživetja, se miši izredno rade naselijo na toplem podstrešju. Če ste eden od "srečnežev", ki je pred kratkim dobil obisk mlade mišje družine, sledite spodnjim navodilom, kako pripravite učinkovito past, v katero se bodo škodljivci ujeli.

Nastavite past

Na voljo je nekaj možnosti, kako se varno znebite miši, vendar pa je še vedno najpreprostejša in najvarnejša klasična past. Razni strupi namreč lahko škodujejo tudi ljudem in okolju, ne le mišim. Nastavite več standardnih pasti za miši, ki jih razporedite po vsem podstrešju. Za vabo nastavite majhen košček sira ali arašidovo maslo z vabljivim vonjem.

mouse_trap.jpg

Čakanje

Ko ste mišelovke nastavili, vam ne preostane drugega, kot da čakate, kdaj se bo ujela prva miš. Za večjo učinkovitost pasti pregledujte vsak dan in ujete miši takoj odstranite s podstrešja, preden začnejo oddajati neprijeten vonj. Običajno traja nekaj dni, da se miši privadijo na pasti in ujamejo, možno pa je tudi, da ne boste ujeli nobene. Vendar ne obupajte, saj morda miši niso našle nastavljenih mišelovk, zato pasti premaknite na drugo mesto in poskusite znova.

mouse_full.jpg

Miši izpustite daleč od doma

Ko miš ujamete, se je morate tudi znebiti – če ste ujeli še živo miš, jo izpustite nazaj v "divjino", in sicer čim dlje stran od vašega in katerega koli drugega doma, da ne bo našla poti nazaj. Priporočamo, da takoj, ko odstranite vse miši s podstrešja, poskušate ugotoviti, kako so sploh prišle v notranjost. Po navadi se priplazijo skozi špranje in razpoke v steni, zaradi česar je dobra zamisel še pred zimo temeljito zatesniti vse luknjice v zidu.