Svoj talent in prepoznaven razkošen, bleščeč in drzen slog je iz visoke mode raje prenesel še na druga področja oblikovanja.

Umetnikova vsestranskost

Pri šestdesetih je Lacroix vstopil v obdobje hiperaktivnosti, za katero njegovi sodelavci pravijo, da je kot druga mladost. Svojo ustvarjalnost in vsestranskost izraža s kreiranjem kostumov za različne opere, predstave in balet, opremil je notranjost bangkoškega hotela in zasnoval nov montpellierski tramvaj.

blue_and_brown_living_room_furniture_with_mosaic_wall_design.jpg

Oblikovanje pohištva

Ob vsem tem je Lacroixu uspelo ustvariti kolekcijo pohištva za italijanskega proizvajalca mozaikov Sicis. ''Mozaiki se vrtijo okrog barve in Christian je znan po svojem poigravanju z odtenki, zato je bil logična izbira,'' je povedal direktor Sicisa. Videti je, da je bilo tudi Lacroixu sodelovanje usojeno. Njegovi stari starši so namreč pod svojo hišo odkrili stare rimske mozaike, sam Lacroix pa je bil od nekdaj navdušen nad cesarico Teodoro, katere portret visi v baziliki v bližini Sicisovih poslovnih prostorov, in ki jo je Christian kot otrok nenehno risal.

theodora_micromosaico_sicis_next_art_lacroix.jpg

Kontroverzna cesarica kot navdih

Tako ni nič čudnega, da je pri Teodori, ženi bizantinskega cesarja Justinijana, ki je živela v šestem stoletju in bila znana po svoji lepoti, pameti pa tudi razuzdanosti, Lacroix poiskal navdih za svojo kolekcijo pohištva. Eden izmed stolov se celo ponaša z njenim imenom. ''Teodora je bila precej kontroverzna oseba. Presenečen sem, da ni še nihče posnel filma o njej,'' pravi Lacroix. Njeno podobo, ki ji je dodal nekaj očarljivosti in glamurja, je vključil v dizajn stola in mozaikov.

Preostali del zbirke je čisti Lacroix – eklektičen izbor stolov, miz in blazin za sedenje ekstravagantnih oblik, ki jih lahko med sabo poljubno dopolnjujemo. Uporabil je dragocene tkanine, čipke in vezenine, ki jih dopolnjujejo obrobe v zlati, modri in bordojsko rdeči barvi. Pri oblikovanju si je predstavljal, kako bi cesarica Teodora v današnjem času opremila svoj dom. Dizajn ima pridih teatralnosti. Morda tudi zato, ker je Lacroix vedno raje kot navadna oblačila oblikoval kostume, o čemer je sanjal že kot otrok.

Če vas zanima, kakšni so videti še drugi kosi iz Lacroixove kolekcije, si oglejte našo fotogalerijo.