Težavo lahko rešite enostavno in poceni – v kuhinji si uredite poseben prostor za praznično peko.

Uporabnost

Površina za peko naj bo malo nižje, kot so po navadi pulti, saj je tako lažje razvaljati testo in zamesiti kruh. Z namestitvijo, kot je ta na spodnji sliki, je prostor za peko ločen od kuhinjskega otoka. Ta mali kuharski kotiček vsebuje tudi dvižni sistem za mešalnik, s katerim ga lahko hitro umaknemo, kadar ga ne potrebujemo. Površine naj bodo primerne za peko. Trde podlage, na primer marmor, je lažje čistiti.

jftmjzu.JPG

Koliko prostora potrebujete?

Preden se odločite, kje boste imeli svoje središče za peko, poskusite čim bolj natančno ugotoviti, koliko prostora sploh potrebujete. To lahko storite tako, da privlečete na plan vse naprave in pripomočke za peko, da vidite, koliko prostora zavzamejo. Če v svojem ''pekarskem središču'' nimate dovolj prostora za vse, naprave razdelite v dve skupini – tiste, ki jih uporabljate pogosto, in tiste, ki jih potrebujete le občasno. Slednje lahko potem shranite tudi drugje.

b_jjkn.JPG

Pretehtajte vse možnosti

Omarica na kolescih je priročna, ker jo lahko po potrebi prestavljate tja, kjer jo potrebujete, in skrijete, ko je ne potrebujete več. Ponve in pripomočke pa lahko pospravite v predale in na police.

hkljn.JPG

Lahko si pomagate tudi z manjšo mizico, ki jo na primer postavite v bližino pečice ali pač tja, kjer vam je najbolj pri roki. Takšno mizico lahko potem preprosto umaknete. Tudi večjo omaro lahko preuredite v svoj prostor za peko. Prej se prepričajte, če je v bližini električna vtičnica.

Kje je najprimernejši prostor?

Prostor za peko naj bo v bližini kuhinjskega ''delovnega trikotnika'' – tega sestavljajo korito, pečica in hladilnik. Tako boste imeli vse pri roki, kuhinja pa bo tako razdeljena na dva dela – enega za kuhanje in drugega za obedovanje in zabavo.

iukgikf.JPG

Dobra organiziranost

Če boste imeli vse, kar potrebujete za peko, na enem mestu, boste imeli vse na dosegu roke, tako pripomočke kot sestavine. Moka, sladkor in druga hrana naj bo shranjena v nepredušno zaprti embalaži. Začimbe naj ne bodo izpostavljene neposredni vročini iz pečice. V bližini so lahko pospravljeni tudi kuharske knjige in recepti.