Lumar IG, vodilni slovenski proizvajalec montažnih pasivnih in nizkoenergijskih objektov, je tudi letos sodeloval z aktivnostmi ob mednarodnih dnevih pasivnih hiš.

»Tudi naše podjetje se je kot član Konzorcija pasivna hiša, ki je pobudnik akcije v Sloveniji, pridružilo številnim aktivnostim, ki so potekale po vsej Sloveniji. Kot vodilno podjetje na področju gradnje pasivnih hiš vidimo takšne dneve kot priložnost, da lahko predstavimo montažno gradnjo, njene prednosti in jih ozaveščamo o pomenu trajnostne gradnje in varovanja okolja. Smernice in direktive iz Evrope so jasne in narekujejo, da bomo po letu 2020 morali graditi nizkoenergijske objekte, zato je prav, da veliko pozornosti s seznanjanjem o takšni gradnji posvečamo že danes,« je dejal Marko Lukić, direktor Lumar IG.

lumar_pasivna_hisa2.jpg

Dnevi odprtih vrat ponujajo obiskovalcem priložnost, da spoznajo pasivno in nizkoenergijsko gradnjo in se s strokovnjaki pogovorijo o vseh odprtih vprašanjih. »Obiskovalcem smo bili na voljo tako predstavniki podjetja Lumar in lastniki Lumarjevih hiš kot strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prezračevanjem, vgradnjo oken in vsemi drugimi aktivnostmi, ki nam omogočajo, da lahko na koncu kupcem ponudimo najboljšo hišo,« je dodal Lukić. Na letošnjih dnevih pasivnih hiš, ki so potekali od 11. do 13. novembra, si je Lumarjevih pet že postavljenih hiš po vsej Sloveniji ogledalo 140 ljudi.

»V Sloveniji je zaznati pozitiven trend gradnje montažnih hiš, kar je zagotovo posledica dogajanj v gradbenem sektorju, ljudje postajajo vse bolj ozaveščeni, prav tako pa je danesstrošek gradnje pasivne hiše podoben kot pri klasični gradnji. To vse nam omogoča tehnologija, razvita za pasivno gradnjo, ki smo jo v podjetju Lumar uspešno razvijali od leta 2007, ter subvencije Eko sklada Republike Slovenije, ki spodbujajo zeleno in okolju prijazno gradnjo,« še dodaja direktor Lumarja.