Radon

Če je v zraku radon, se sicer ne boste začeli dušiti. Nima namreč neposrednega škodljivega učinka, zato pa strokovnjaki menijo, da pripomore k razvoju raka na pljučih. Izločajo ga nekateri gradbeni materiali pa tudi zemlja, na kateri stoji objekt. Kupite lahko test, s katerim ugotovite njegovo prisotnost, priporočljivo pa je, da ga ponovite vsaki dve leti. Običajno zrak doma vsebuje okoli 1,3 pikocurieja na liter zraka, medtem ko je raven nad štirimi pikocurieji zaskrbljujoča.

Biološki onesnaževalci

Mednje spadajo različne bakterije, plesni in vlaga. V zrak se prikradejo iz vlažnega pohištva, stropa, sten ali tal pa tudi iz neprimerno vzdrževanih klimatskih in vlažilnih naprav. Da boste preprečili morebitne bolezni, vso škodo, ki jo povzroči voda, takoj popravite, pa tudi sicer ohranjajte vse površine čiste in suhe.

kamin_2.jpg

Ogljikov monoksid

Ogljikov monoksid je zelo nevaren: visoka raven le-tega v zraku vodi v smrt, manjša količina pa povzroči utrujenost in omotico. Njegov vir so lahko plinski in kerozinski grelniki, plinske peči, štedilniki na drva in celo cigaretni dim. Poskrbite, da so vsi grelniki, štedilniki in peči pravilno nameščeni, redno pa jih tudi pregledujte. Ne dovolite kajenja v zaprtih prostorih.

Formaldehid

Formaldehid je kemična snov, ki jo pogosto uporabljajo v proizvodnji preprog, izolacije iz pene in lesnih kompozitov, ki sestavljajo tako opaž kot tudi pohištvo. Formaldehid  draži oči in grlo, povzroči kašljanje in kihanje, kožne izpuščaje in alergijske reakcije. Raje se mu izogibajte in poiščite gradbene materiale in pohištvo, ki ga ne vsebuje. Formaldehid je bil pred kratkim dodan celo na seznam možnih povzročiteljev raka.

wooden_houses_right_6.jpg

Lebdeči trdni delci

V zrak jih spustijo različni viri: kamini, štedilniki, grelniki pa tudi cigaretni dim. Strokovnjaki jih delijo na tiste, ki jih lahko vdihnemo in lahko povzročijo veliko škode, in na tiste, ki jih ne moremo vdihniti, se pa lahko zataknejo v zgornjem delu dihalnih poti in jih dražijo. Da se temu izognete, redno vzdržujte kamine, štedilnike in grelcnike ter prezračujte prostore in menjajte filtre.