Različni stili vhodnih vrat

Vrata so na voljo v različnih stilih: od preprostih in osnovnih linij do bogato okrašenih. Seveda ni vsak stil primeren za vaš dom; če upate, da vam bodo vrata dolgo časa služila, ali pa živite v vlažnem okolju, je priporočljivo izbrati jeklena vhodna vrata. Ta so namreč trpežnejša od lesenih ali tistih iz steklenih vlaken in se ne skrivijo. Vrata iz masivnega lesa pa ustvarijo naraven ali rustikalen videz. Če nameravate obdržati stara vrata, v roke vzemite čopič in jih prebarvajte v poljubno barvo, ki se bo ujemala z vhodom, ter jih prelakirajte.

vhodna_vrata.jpg

Poživitev s steklom

Tudi, če izberete preprost stil vhodnih vrat, lahko podobo še vedno poživite z dodatnimi okni. Omislite si vrata, ki so na določenem delu steklena ali pa je zastekljeno območje okoli njih. Namesto navadnega stekla lahko poskusite z barvanim steklom – vitražem, ki ga lahko na vrata dodate tudi kasneje, ko so že vgrajena.

Naj vabijo z barvo

Če vhodna vrata niso ravno v briljantnem stanju in potrebujejo prenovo, jih lahko enostavno prebarvate. Izberite vpadljiv barvni odtenek, ki naj bo v kontrast celostni podobi doma, a naj obenem dopolni že uporabljene barve. Na primer: sončno rumena vrata se odlično podajo k modri fasadi, črna vrata pa k belim zidovom. Namesto kontrasta lahko barva le dopolni obstoječo barvno shemo: rdeča vhodna vrata se na primer lepo ujemajo s toplimi barvnimi toni.

vhodna_vrata_2.jpg

Podrobnosti

Včasih je že majhna sprememba veliko. Prenovite lahko tudi nekatere podrobnosti na vratih, zaradi česar boste osvežili njihovo celovito podobo. Zamenjajte kljuko ali ključavnico in vrata bodo takoj videti drugačna. Za večje domove vam priporočamo, da izberete elemente iz kovanega železa, ki jih kombinirajte z lesom.