Namestite detektorje dima in jih redno vzdržujte

Nekateri varnostni ukrepi posebno varujejo otroke, drugi pa kar vso družino. Strokovnjaki za varnost izjemno priporočajo namestitev detektorjev dima, ki vas še pravočasno opozorijo, če se kaj zažge, zaznajo pa tudi navzočnost ogljikovega monoksida. Če detektor že imate, ga redno vzdržujte, da vas ne bo v ključnem trenutku pustil na cedilu. Vedeti morate tudi, da potrebujete enega v vsakem nadstropju - tudi v kleti in na podstrešju. Polnijo naj se tako z elektriko kot tudi z baterijami.

Nadzorujte kakovost zraka

Čeprav tega ne opazite, je lahko zrak v vašem domu zelo slabe kakovosti, kar zagotovo vpliva na počutje in razvoj otroka. Redno čistite prah in perite tkanine, sicer lahko otrok zboli za različnimi alergijami in celo astmo. Vsak dan pa vse prostore tudi dobro prezračite.

 

babygirlcrawling.JPG

Pazite na domače živali

Domače živali so otrokovi prijatelji, vendar vseeno pazite, da so vedno čiste, predvsem pa, da njihove stvari (denimo posodice s hrano) ne stojijo na mestu, ki ga otrok lahko doseže. Posodice namreč vsebujejo različne bakterije, zato jih postavite v prostor, kamor otrok ne zahaja, ali pa jih zavarujte tako, da jih malček ne more doseči. Če boste kosmatincem na kožuh nanašali zdravila proti bolham, počnite to zvečer, ko so otroci že v postelji, saj se sredstvo tako ne bo preneslo na otroka.

Zaščitite okna

Otrok lahko kaj hitro spleza po pohištvu do odprtega okna, zato elemente, po katerih lahko pleza, odmaknite stran. Prav tako vsa okna zavarujte z varnostno ključavnico za otroke, saj jih lahko odprejo, tudi če vi mislite, da tega ne znajo. Pazite tudi, kako visijo vrvice senčil. Prepričajte se, da se otrok ne more zaplesti vanje in se po nesreči zadušiti.

cl83_prod_lg.jpg

Preverite sobne rastline

Ko začne vaš otrok raziskovati svoj dom, je čas, da dobro preučite sobne rastline. Nekatere so namreč lahko strupene, otrok pa lahko poseže tudi po okrasnih kamenčkih in se z njimi zadavi, ali pa poskusi prst in mulč, zaradi katerih lahko zboli. Rastline raje umaknite nekam, kjer jih malček ne more doseči.

Preučite vse, kar ima pokrov

Otroci so radovedni in zato bodo zagotovo hoteli dvigniti vsak pokrov. Ta pa je lahko pretežak in pade na njihove prstke. Vse pokrove (zabojev, stranišča, smetnjaka in tako naprej) zato zaprite z varnostno ključavnico za otroke. Na voljo so tudi pokrovi, ki se sami po sebi spuščajo zelo počasi in zato niso tako nevarni.

s370.jpg

Ali je vaše pohištvo stabilno?

Preverite, ali je vaše pohištvo dovolj trdno, da ne bo padlo, ko bo radoveden otrok poskušal splezati nanj. Posebno nevarne so knjižne police, ki segajo od tal do stropa, pa tudi predalniki, televizorji in klubske mizice. Za večjo varnost jih pritrdite na stene.

Prepovejte hojo v čevljih

Ko se otroci še plazijo po tleh, morajo biti ta čim bolj čista, zato starejšim družinskim članom prepovejte hojo v čevljih po stanovanju. Z njimi namreč vnašate različno umazanijo pa tudi bakterije, ki se lahko kaj hitro znajdejo na otroških prstkih, nato pa tudi v njihovih ustih.