Hišo, imenovano Polžja hišica, je zasnoval arhitekturni biro Atelier d.org, stoji pa v severozahodnem delu Francije, v mestu Reinhardsmunster. Glavni navdih za njeno obliko je bilo zemljišče, na katerem je postavljena. Arhitekti pobočja namreč niso želeli premagati in povsem spremeniti, temveč so ga raje povsem vključili v svoje načrte.

Narava kot prednost in ne izziv

casa_caracol_freshome_03.jpg

Hkrati pa narave arhitekti niso vzeli za izziv. Raje so poiskali in izkoristili vse njene prednosti. Arhitektura objekta je zato zasnovana z veliko spoštovanja, in sicer tako, da je bilo potrebno čim manj kopanja in premikanja zemlje. Kljub omejitvam pa ima hiša še vedno veliko odprtin, v katere so vgrajena velika okna, pa tudi v vsako nadstropje je mogoče vstopiti kar neposredno.

casa_caracol_freshome_09.jpg

Z naravo pa se zlije tudi streha. Ta sledi linijam pobočja, hkrati pa je zelena, prav tako kot njena okolica. Ker ni preveč nagnjena, je povsem uporabna. Pravzaprav je podaljšek vrta okoli hiše in je po njej celo mogoče hoditi.

Okolju in stanovalcem prijazni materiali

casa_caracol_freshome_07.jpg

Poleg zelene strehe je hiša ekološka tudi zaradi tega, ker je majhna oziroma ravno dovolj velika za družino. V  njej so snovalci uporabili naravne, okolju in človeku prijazne materiale. Kljub temu, da je objekt primer zelene gradnje, pa dokazuje, da je tudi ta lahko na pogled skorajda spektakularna. Arhitektura pa je še bolj zanimiva, ker je hiša z vsake strani navidezno povsem drugačna.

casa_caracol_freshome_04.jpg

Čeprav stoji v primestni skupnosti, ta nenavadna hiša resnično deluje kot dom sredi gora. Kar predstavljamo si lahko, kako pomirjeni se v njej počutijo stanovalci, ko se vrnejo iz službe, saj je tudi njena notranjost podobno sproščujoča in udobna.