Nova elektronika in drugi izdelki iz plastičnih mas

Razni izdelki, narejeni s polivinilkloridom, lahko oddajajo škodljive ftalate, ki vplivajo na hormonske motnje in težave z razmnoževanjem. V plastičnih izdelkih pa najdemo tudi negorljive kemikalije, kot so polibromirani difenil etri, ki jih povezujejo z živčnimi in vedenjskimi spremembami. Zaradi tega je priporočljivo, da z vakuumskim sesalnikom posesate tudi območje okoli računalnikov, tiskalnikov, televizije in drugih elektronskih naprav.

Nova preproga

Materiali, iz katerih izdelujejo preproge, lahko vsebujejo različne hlape organskih spojin, ki dražijo oči, nos in grlo ter povzročajo glavobol, vrtoglavico ali utrujenost. Svetujemo vam, da zato izberete preproge, ki vsebujejo manj tovrstnih hlapov oziroma uporabljajo lepila brez formaldehida. Novo preprogo dobro prezračite, preden jo položite po tleh stanovanja; prostor pa zračite tudi nekaj dni po tem, ko je preproga že položena.

ne_carpet.jpg

Lepila

Številna lepila lahko vsebujejo škodljive snovi, na primer aceton in metil etil keton, ki dražijo oči in vplivajo na živčni sistem. Svetujemo vam, da poiščete takšna lepila, ki temeljijo na vodni osnovi in so brez formaldehida. Prostor, v katerem lepite izbrano površino, pa vseskozi dobro prezračujte.

Grelne naprave

Grelne naprave, kot so peči, prenosni grelniki, kamini in dimniki (predvsem plinske peči), lahko proizvajajo ogljikov monoksid, ki povzroča glavobol, vrtoglavico, pomanjkanje kisika, težave z dihanjem in celo smrt. Najemite strokovnjaka, da vam pregleda peči in druge naprave, saj morate opremo redno vzdrževati. V bivalne prostore pa vgradite tudi alarm, ki bo zaznal puščanje sicer povsem neopaznega ogljikovega dioksida.

carbon_monoksid_alarm.jpg

Oblazinjeno pohištvo in predmeti iz stisnjenega lesa

Vir onesnaženega zraka v zaprtih prostorih pa so lahko tudi oblazinjeno pohištvo ali leseni izdelki iz stisnjenega laminiranega lesa. Ti namreč lahko vsebujejo rakotvorni formaldehid. Zato stanovanje bolj prezračujte, še posebno, ko v dom prinesete novo pohištvo oziroma materiale. Po možnosti izberite lesene izdelke, ki ne vsebujejo formaldehida.