Instalacije in prostor

Tako plinske kot električne kuhalne plošče so na voljo v različnih velikostih. Za plinsko se boste verjetno odločili, če ste priključeni na mestni plinovod, vendar upoštevajte, da mora biti za omaricami ali v njih dovolj prostora za plinski ventil, obvezen pa je tudi dostop do njega, da ga lahko po potrebi zaprete. Električna plošča potrebuje od zidu pet centimetrov prostega prostora, plinska pa nekaj več. Izbirate lahko torej glede na količino prostora, ki ga sploh imate. Vzemite merilni trak in se prepričajte, ali si plinsko kuhalno ploščo sploh lahko privoščite. 

Čistilne navade

Steklokeramične kuhalne plošče imajo povsem gladko površino, zato jih je veliko lažje čistiti. Po drugi strani pa zahtevajo uporabo posebnega čistila, hitro pa jih lahko poškodujejo tudi po nesreči prevrnjeni lonci ali drugi kuhinjski pripomočki in polite sladke tekočine. Plinske kuhalne plošče, če seveda niso prav tako steklokeramične, so veliko bolj trpežne, toda težje za vsakdanje čiščenje.

main_electriccooktop.jpg
 

Način kuhanja

Pomislite, kako po navadi kuhate. Če radi dlje časa uporabljate nizko temperaturo, boste veliko bolj zadovoljni z električno ploščo, saj jo veliko lažje vzdržuje. Posebno zelo vešči kuharji namreč radi pustijo, da hrana zelo dolgo časa vre na majhnem "ognju". Če pa cenite moč hitrega pogrevanja in takojšnjega zmanjšanja toplote, je bolj priporočljivo izbrati plinsko različico ali pa indukcijski kuhalnik.

Prilagodljivost

Samo na električni kuhalni plošči si lahko privoščite, da velik lonec pogrejete na dveh virih toplote hkrati. Plinski kuhalniki toplote namreč ne morejo razporediti povsem enakomerno. Po električnem kuhalniku lonce veliko lažje premikamo z enega na drugi del, veliko več pa jih lahko na njem tudi stoji naenkrat.

 

5700_lg.jpg

Varnost

Pomislite tudi na večjo varnost. Plinska kuhalna plošča mora biti nameščena z večjo skrbnostjo, saj lahko že rahlo uhajanje plina povzroči katastrofo. Zato vsajanje tako plinskih kot električnih plošč in ureditev napeljave prepustite le strokovnjaku. Po kuhanju s plinom pa je treba prostor tudi skrbneje prezračiti. Nezadostno prezračevanje lahko namreč vpliva celo na rast sobnih rastlin.