Kaj potrebujemo?

• vosek (parafinski, čebelji, stearin, palmin, tekoči vosek),
• stenj,
• eterično olje,
• barve za sveče (pigmenti ali voščenke),
• kalup, kamor svečo ulijemo,
• posodo ali prazno konzervo.

svecke_1.jpg

Enostavni postopek za ulivanje svečk

1. Izberemo kalup, v katerega bomo vlili svečko. Kalup naredimo sami iz silikona ali pa kalup za vlivanje kupimo. Za kalup lahko uporabimo tudi razne posodice od margarine, lončke za jogurt, tetrapak embalažo mleka ali sokov. Kalup lahko naredimo tudi iz kartona, ki ga oblečemo v alufolijo.
2. V posodo – najbolje je, da vzamemo kar kovinsko embalažo (konzervo), ki jo potem lahko zavržemo – stresemo granule voska in počasi segrevamo, da se stopijo.
3. Vosku lahko dodajamo dišave, koščke suhega cvetja, školjke, kocke ledu…
4. Na dnu kalupa naredimo luknjico in vanjo vdenemo stenj, ki naj bo približno 4 cm višji od kalupa. Na vrhu stenj pritrdimo na paličico, ki jo položimo čez odprtino kalupa.
5. Stopljeni vosek vlijemo v kalup in počakamo, da se dobro strdi, šele potem vzamemo svečko iz kalupa. Da bo šla svečka lažje iz kalupa, kalup naoljimo. Če je kalup nepravilne oblike, enodelni kalup prerežemo, večdelni kalup pa razstavimo.

svecke_2.jpg

Svečke lahko naredimo še na tisoč in en način. Vlijemo jih v lepe porcelanaste posode ali enostavno izdolbemo bučo, pomarančo ali jabolko itd. in vanjo vlijemo vosek. Kupimo pa lahko že narejene sveče in jih okrasimo po svoji zamisli, npr. v servietni tehniki, popršimo jih z zlatim sprejem prek šablone in podobno. Več o izdelavi svečk najdete v knjigi Hobi ustvarjanje, ki je nedavno izšla pri založbi Littera Picta.