Ležeči, polležeči ali v osnovnem položaju za sedenje. Ob uporabi tega mehanizma sta po navadi vključena tudi podpora za noge in vzglavnik, tako da celotno telo počiva in si sami po želji nastavljamo položaj sedenja/ležanja. S pomočjo nastavljivega vzglavnika pa si lahko nastavljamo položaj glave. Za branje ali gledanje televizije ga nastavimo tako, da je vrat bolj podprt, za počivanje pa vzglavnik izravnamo in nam omogoča sproščeno sedenje.

zakelj_264_1.jpg

Izbira elementov in ustreznega materiala

Priročne in med kupci precej iskane so tudi sedežne garniture, ki imajo širšo sedežno površino, ki se jo lahko razširi z odstranitvijo naslonskih blazin, tako si ustvarimo večjo ležalno površino in s tem udobnejše ležanje na sedežni garnituri. Če prostor to dopušča, je dobrodošel večji tabure, s pomočjo katerega lahko ustvarimo že skoraj pravo posteljo.

Končni videz oblazinjenega pohištva dosežemo z izbiro elementov in izbiro ustreznega materiala (tkanine, mikrotkanine, usnja). Najbolj eleganten videz dosežemo z izbiro usnja, ki je prijeten na otip in praktičen za vzdrževanje in čiščenje. Na trgu je več različnih vrst usnja, ki se razlikujejo po debelini in obdelavi. Izdelek, narejen iz mehkega usnja, po možnosti nekoliko debelejšega, ponuja udobje in je prijeten na otip. Tudi kakovostne tkanine ali mikrotkanine imajo svoje prednosti, ki se izražajo v pestrih barvnih kombinacijah, prijetnem otipu in načinu čiščenja.

zakelj_264_3.jpg

Pravilno vzdrževanje in čiščenje

Vsak izbran material za sedežno garnituro je treba pravilno vzdrževati in čistiti. Če bomo usnje pravilno negovali in vzdrževali, bo ohranilo voljnost in svež videz ter bo tudi bolj odporno proti madežem. Sestave tkanin in mikrotkanin so v kombinaciji naravnih in umetnih materialov. Umetni materiali, predvsem mikrotkanine, so tako močni, da preprečujejo vdor vode in prahu, kar poenostavi čiščenje, vendar moramo kljub temu k čiščenju pravilno pristopiti. Tudi za mikrotkanine in tkanine obstajajo zaščitna sredstva, z uporabo katerih preprečimo vpijanje madežev in umazanije v vlakna in si tako olajšamo čiščenje.

Najbolje je, da si že ob nakupu sedežne garniture priskrbimo tudi set za nego in vzdrževanje ter se s prodajalcem posvetujemo o načinu uporabe.

Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj