Zanimiv kotiček lahko uredite tako, da pot od terase podaljšate do drevesa in hkrati z njo obrobite gredo. Če želite miren in skrit kotiček, klop postavite v notranjost grede in temu primerno oblikujte pot (pod klopjo naj bo površina utrjena – torej nadaljujte pot tako, da bo klop stala na tlaku, saj se boste s tem izognili blatnim tlom). Gredo pred klopjo zasadite s srednje visokimi grmovnicami, ki imajo rahlo teksturo. Tako boste s klopi še vedno videli na vrt in prostor ne bo deloval utesnjeno. Za zasaditev izberite grmovnice in pokrovne trajnice z različnimi odtenki listja. Čas cvetenja večine grmovnic in trajnic je kratek, zato bodo bogate različice zelenkastih odtenkov in seveda zanimive teksture rastlin tiste, ki bodo dale glavni poudarek tej zasaditvi.

Glavnino zasaditve tvorijo: Liquidambar styraciflua – ambrovec, Pinus parviflora »Glauca«, Euonymus alatus »Compactus«, Viburnum carlesii, Buddleja davidii »Nanho Alba« in Syringa meyeri »Palibin«. Izmed trajnic so izbrane različne okrasne trave in dišeča zelišča.

Simona Klokočovnik, Maranta

Več podatkov o naštetih rastlinah lahko najdete v priročniku Okrasno drevje in grmovnice, ki ga lahko naročite na spletni strani www.maranta.si.