Pisalna miza, ki »raste« z otrokom

Vsaka soba za šolarja naj ima tri predele: za učenje in igro, za spanje in počitek ter prostor za shranjevanje. Prostor za učenje in igro navadno sestavljata pisalna miza ter predalnik ali omarica za shranjevanje šolskih potrebščin. »Pri postavitvi pisalne mize moramo biti pozorni na to, da sončna svetloba pada na pisalno ali risalno površino s prave strani. Drug pomemben dejavnik je višina delovne površine. Otrok mora na stolu sedeti tako, da ima stopala na tleh, pravilno sedečemu pa mora slediti tudi višina pisalne mize. Zato so pisalne mize z nastavljivimi nogami idealne za zadovoljitev te zahteve. Ko otrok raste, postopoma dvigujemo višino stola in tudi pisalne mize,« nam je povedal Viljem Demšar iz podjetja Alples, ki ima v svojem proizvodnem programu kakovostno, varno in okolju prijazno pohištvo za otroške sobe.

Danes si težko predstavljamo pisalno mizo brez računalnika in tiskalnika, ki morata najti mesto na njej ali ob njej. Nad pisalno mizo namestimo police, kjer otrok odlaga knjige, učbenike in druge potrebščine. Praktično je, če tipkovnico namestimo pod delovno površino, da jo takrat, ko je šolar ne potrebuje, lahko pospravi in ne zavzema prostora na pisalni mizi. »Izkoristimo lahko plošče nižjih elementov, stenske police, viseče omarice in namenske elemente, ki jih ponujajo različni programi,« dodaja Viljem Demšar. »Element za postavitev računalnika ima, na primer, na eni strani prostor za računalnik, na drugi strani pa so poličke za shrambo zgoščenk in DVD-jev. Tudi nešteto kablov potrebuje prostor; da jih lahko uredimo, je možno izbrati nosilce, ki zmedo kablov spremenijo v urejen in pregleden sistem.«

mladinske1.jpg

Udobna postelja in prostor za shranjevanje

Postelja, ki je prostor za spanje in počitek, ne sme biti postavljena na prepihu, na primer pod oknom. Najbolje je, da je zaradi boljšega spanca umaknjena v temnejši del sobe. Če velikost prostora to omogoča, nam bo otrok hvaležen, če mu bomo v sobo namesto klasične 90-centimetrske postavili posteljo, široko 120 ali celo 140 centimetrov, kjer bo lahko udobno bral, se igral ali se družil s prijatelji tudi, ko bo v najstniških letih. V Alplesovih programih za otroške in mladinske sobe Planet in Tempo X so na voljo klasične in bočne postelje ter pograd, dodana pa je še dvižna postelja, pod katero je velik prostor za shranjevanje. Pod 116 centimetrov visoko ležišče lahko namestimo dodatno posteljo na kolesih ali omarice ter tako učinkovito izkoristimo prostor. To je tudi idealna rešitev, ko si sobo, v kateri ni dovolj prostora za ločeni ležišči, delita dva otroka.

Prostor za shranjevanje naj bo prilagojen otroku, ki potrebuje nekaj predalov za shranjevanje oblačil in šolskih potrebščin, garderobno omaro za večje kose oblačil in hranjenje sezonske garderobe ter ožje omare za shranjevanje drugih potrebščin. Nabor omar in garderob je zelo širok: različne višine, širine in globine ter različne kombinacije vrat predalov in vitrin v izbranih barvah omogočijo resnično pestro ponudbo za vse želje in potrebe. Ker se običajno soočamo s prostorskimi omejitvami, lahko izkoristimo tudi prostor nad posteljo z mostom, prostor pod posteljo pa z dodatnimi predali na kolesih, kjer lahko otrok hrani različne drobnarije. Dodatni prostor za shranjevanje in odlaganje pa lahko pridobimo tudi z visečimi elementi, kot so police ali omarice, ter predalniki in samostoječimi omaricami.

mladinske2.jpg

Umirjen ambient brez motečih dejavnikov

Pohištvo za otroke že na prvi pogled izdajo barve, ki so večinoma živahnejše, pa tudi na izbiro jih je več. »Že nekaj časa so zelo priljubljeni vijoličasti in zeleni odtenki, a tudi druge barve, kot so modra, oranžna, rumena, rožnata, ne zaostajajo veliko. Vendar soba ne sme biti preveč pisana in preobložena,« nam je razložila arhitektka Marjana Rejc. Ker današnji svet otroke z vseh strani bombardira z raznimi dražljaji, naj bo otroška soba neke vrste zatočišče. Otrok potrebuje za učenje in počitek umirjen ambient brez motečih dejavnikov, zato se v kričečem okolju ne bo počutil domače in udobno kot na lastnem planetu. In še nasvet: pametno je, da otroku pustite, da sodeluje pri opremljanju sobe, saj jo bo le tako sprejel za svojo in se do nje tudi tako obnašal.

Več Alplesovih otroških in mladinskih sob pa si oglejte v naši fotogaleriji.