Na majhni kvadraturi, kot je vaša, je poleg dobre funkcionalne razporeditve najbolj pomembno, da izkoristite prav vsak razpoložljiv kotiček. Dobro premišljen načrt bo bistveno vplival na kakovostno bivanje. Vsekakor sem preučila vaše predloge in priložen načrt je tisti, ki po moji presoji najbolj ustreza situaciji. Najprej zato, ker s pozicijo stopnic v tem položaju najmanj posegate v prostor, tako v pritličju kot tudi v mansardi. Če bodo nekoliko bolj strme, bo to pač cena, s katero se boste sprijaznili, ker veliko manevrskega prostora ni.

Glede bivalnih prostorov in glede na razpored pohištva je vsekakor najbolj optimalna oblika elementov v obliki črke U, pa tudi jedilnica je lahko samo na prehodu med obema. Pri televiziji predlagam nadgradnjo polic po celotni višini stene, tako da bo prostor kar najbolje izkoriščen.

md258_h_rok_170811_2.jpg

V mansardi sem umestila še dodatno omaro v predsobi, morda za čistila, sesalnik in podobno. Pri otroški sobi pa predlagam, da ob postelji steno pomaknete za dodatnih 20 cm, tako da pridobite police nekoliko nad višino postelje, s tem pa seveda dodaten funkcionalni prostor. Soba bo optično povečana. V kotu pri vznožju je še en vgradni shrambni prostor, morda za igrače. Mislim pa, da za dve postelji v tej sobi ni prostora.

Spalnica je nekako logično izpeljana v prostoru, ki je na voljo po umestitvi omar na levi steni. Opazili boste, da sem posteljo premaknila za dodatnih 20 cm proti desni steni, s tem, da sem tudi v tem delu v skrajnem zgornjem robu označila vgradno polico. To se mi zdi smiselno zato, ker je to v prvi vrsti funkcionalno, ob vznožju pri prehodu pa je več prostora za gibanje.

Darja Hughes, dipl. desig. inter.

www.design-hughes.si