Ampak kakovosten pečar danes ni le nekdo, ki zna »zložiti« peč, zares dobri mojstri nemalokrat sodelujejo s projektanti, večkrat udejanjijo svoje zamisli, predvsem pa je pečarstvo danes izjemno široka dejavnost, ki zahteva številna znanja. Vse od tehničnih zakonitosti vleka in dimnikov do arhitekturnih ter na koncu mojstrskih znanj. Tudi zato ne preseneča, da so zares dobri mojstri tudi izjemno zasedeni. Tako kot na primer pečarstvo Hrovat iz Mengša ali vse bolj prodorno Pečarstvo Golob iz Rodin pri Trebnjem, ki ima že nekaj let tudi salon v Ljubljani, Ignac Golob pa nam je povedal, da je pri njih čakalna doba tri mesece.

Pomeni lokalnega ogrevanja

ognjisce_1.jpg

V sodobnem ogrevanju smo vrsto let prisegali le na različne sisteme prenosa toplote centralnega gretja. Talnega, stenskega, radiatorskega, zadnja leta pa tudi toplozračnega. V tem prenosu ogrevanja pa vsako leto vse večjo veljavo dobivajo lončene peči in kamini različnih vrst. Zaradi več dejavnikov. Zaradi funkcionalnosti, ko v prehodnem obdobju s kurjenjem v tej dodatni peči zadostimo potrebi po toploti in ni treba vklopiti celotnega sistema ogrevanja hiše, drugič, peč centralnega gretja je lahko optimalno dimenzionirana na povprečne zimske temperature, ob zares nizkih temperaturah pa hišo ogrevamo z dodatno kaminsko pečjo. In kot tretje je toplota lončenih peči nekako drugačna, zrak v prostorih bolj prijeten, da o tem, da so kamini in lončene peči tudi ambientalno in dekorativno dopolnilo prostora, niti ne govorimo. Tako danes v številnih novih hišah srečujemo kamine in lončene peči, ki dobivajo vse večjo veljavo, in to v svoji najlepši dimenziji, ter praviloma niso alternativa za prehodni čas, ampak nadstandardni dodatek nekega doma.

Načrtovanje

Pri izbiri peči je pomembno marsikaj. Vse od dobrega načrtovanja oblike, velikosti in materialov do izbire sistema peči (lončena, toplozračna, peč z vložkom...), pravočasno načrtovanje dobrega in kakovostnega dimnika ter seveda pri vsem tem tudi izbira odličnega mojstra pečarja. Ta mora danes obvladati vse od načrtovanja do različnih sistemov peči in tudi uporabe različnih materialov. Ne le lončenih pečnic, ampak številnih notranjih elementov in različnih kombinacij s kamnitimi ploščami in opeko, gradnjo kanalov in še bi lahko naštevali.

ognjisce2.jpg

Postopek pri gradnji lokalne peči je v osnovi naslednji (ta postopek vam v bistvu pove tudi to, na kaj morate misliti pred začetkom del): najprej morate poznati možnosti za odvod dimnih plinov (praktično je dobro načrtovati bodoči kamin oziroma lokalno peč že ob gradnji objekta), potem sledi izbira sistema peči. Že v tej fazi se vključi pečar oziroma specializirano pečarsko podjetje, ki vam bo pomagalo z nasveti in informacijami, potem pa boste skupaj načrtovali peč. Izvajalec mora pripraviti tehnično skico in nato izdela kompleten načrt, ki je potem podlaga za kalkulacijske osnove oziroma predračun. V fazi tehnične skice se določijo tehnične karakteristike, oblika, barve in druge podrobnosti peči. V projektu so poleg navedenega opredeljene še toplotno-tehnične lastnosti naprave (moč, izkoristek in emisije), toplotnovarnostne zahteve in materiali, ki morajo ustrezati zakonski osnovam. Skratka, načrtovanje od A do Ž.

Lokalne sisteme ogrevanja bi nekako lahko razdelili na kamine (odprte in zaprte), krušne in lončene peči, toplozračne peči, zidane štedilnike, kaminske peči, odprta ognjišča in zunanje kamine. V bistvu morate pri osnovni odločitvi vedeti, kaj želite, le »pečko« ali pravo ognjišče sredi dnevne sobe, morda štedilnik, kot ga je imela vaša babica pred 40 leti. Z bakrenim kotličkom za toplo vodo vred...