Iskreno povedano tudi zaradi bralca, ki nas je nedavno poklical in nas prosil za nasvet. »Kurim z drvmi, imam pa stalne težave s sekanjem polen oziroma s sekirami. Vsako leto se mi toporišče sekire razsuši in potem jo moram na novo nasaditi ali zamenjati zagozdo, da mi ne pade na glavo. O tem, kako je videti, ko se vam ob zamahu s polenom sname sekira, pa vam raje ne pripovedujem. Še posebno zato, ker je bil za menoj avtomobil, sekira s polenom pa ga je zgrešila le za nekaj centimetrov. Rešitev težav z lesenim 'štilom' je sicer namakanje sekire v vodo, ampak kaj, ko potem zarjavi sekira in zgnije toporišče. Skratka, prosim vas za nasvet glede sekire.«

stihl_264_1.jpg

Fiskars

Podjetje Unicommerce iz Logatca, zastopnik programov Stihl in Viking, je konec leta 2008 v svojo ponudbo uvrstilo tudi program izdelkov finskega podjetja Fiskars Garden Tools, ki je vodilno pri razvoju orodij za preprosto in učinkovito vrtnarjenje brez napora. V svoji ponudbi imajo različne škarje in klešče ter žage za obrezovanje drevja, lopate, grablje in vile za delo na vrtu, nože in bruse, odstranjevalce plevela in obiralce sadja, posebno pa je njihov program poznan po odličnih sekirah.

V seriji imajo sekire za kampiranje, tesarjenje, univerzalne sekire in sekire za cepljenje lesa. Ročaji so izdelani iz obstojnega in lahkega poliamida, ojačenega s steklenimi vlakni, površina je nedrseča in zagotavlja varen prijem. Material rezil je finsko ogljikovo jeklo, kovano v utopu. Ima teflonsko prevleko, ki zmanjšuje trenje. Zanesljiva pritrditev rezila na toporišče zagotavlja, da se sekira ne more sneti. Ostrina in kakovostno toporišče pa sta recept za učinkovito sekanje, predvsem pa je največ vredno to, da se ne more se sneti.

stihl_264_2.jpg

Cepilke, gorenjke, tirolke…

V preteklosti (pred 19. stoletjem) so gozdni delavci podirali drevje samo s sekirami, z žagami pa so podirali manjša debla od 8 do 20 cm debeline debla, ki ni preveč stisnilo lista žage. Leta 1759 je Marija Terezija lastnikom gozdov priporočila zaradi večje učinkovitosti podiranje dreves z žagami, s tem, da je sekira za delo v gozdu in tudi doma še vedno ostala nenadomestljiva, glede na namen pa so kovači izdelali tudi zelo različne sekire. Na primer cepilke za cepljenje ali klanje drv, sekače za sekanje, sekire na dolgem toporišču za tesanje tramov in pragov so imenovali »plenkače«. Včasih so jih označevali tudi po obliki ali izvoru, tj. deželah ali izdelovalcih. Poznali so kranjske, gorenjske, tirolske, slavonske in druge sekire. Kranjsko sekiro so imenovali tudi »urhovka«, »malerin« pa je bila sekira za kleščenje drevja.

Sekire na preizkusu

Tokrat smo preizkusili različne sekire, med njimi tudi dve za klanje drv. Na našem preizkusu smo tako imeli majhno sekiro za pripravo trsk in drv fiskars XC10 ter dve večji sekiri za cepljenje drv X17 in X27. Sicer pa ima podjetje Unicommerce v svoji ponudbi različne sekire. Sekiro za kampiranje X5, sekiri za sekanje trsk X7 in X10, univerzalno sekiro X15 ter cepilne sekire X11, X17, X25, X27.

X5 je izjemno priročna sekira, ki je opremljena s shranjevalno torbico, ki jo lahko pripnete na pas, težka pa je 480 g. Druga, X7, je majhna sekira, primerna predvsem za pripravo trsk in količkov, in je težka 640 gramov. Za dela okoli doma sta nekako najbolj primerni univerzalni sekiri X10 s težo 980 gramov in druga, nekoliko večja, ki je primerna tudi za sekanje debelejših polen, X15 s težo 1520 g. Številke označujejo, kot vidite, težo sekire.

stihl_264_3.jpg

Univerzalna sekira se odlično obnese za različna dela, pa naj bo to v gozdu ali okoli doma, vsekakor pa je vedno treba uporabiti primerno orodje, primernost pa je seveda treba prilagoditi uporabi. Omenjene sekire so izjemno ostre in jih ni treba stalno ostriti zaradi kakovostnega jekla, razen v primeru, da poškodujete klino. So dobro uravnotežene in so kot delovno orodje zelo okretne, seveda pa vas moramo posebej opozoriti na varno delo. Rokavice, dobro obutev in predvsem na delo z glavo. Vse so opremljene z zaščito rezila.

Cepilke

Posebna zgodba so sekire za cepljenje drv. Na Dolenjskem in tudi sicer se nekateri lastniki odločijo za nakup ali posek bukovih debel in potem to hlodovino prepeljejo do doma in tam pripravijo drva. Cena hlodovine (goli) manjših dimenzij je okoli 40 evrov za kubični meter, medtem ko stanejo pripravljena drva med 55 in 60 evrov za meter. Če odmislimo potrebni čas dela, ki je več kot učinkovita rekreacija, in seveda stroške za stroje ter orodje, je to celo racionalno. Vsekakor pa so s sekiro naklana drva daleč najlepša.

Lastnik mora z dobro žago razžagati hlode na določeno dolžino, potem pa jih enostavno cepi ali kolje. In za to delo so najprimernejše cepilne sekire. Te so namreč drugačne od univerzalnih sekir. Imajo krajše rezilo, dokaj težko glavo, ki se okoli »štila« razširi na več kot 5 cm. Da poleno porine narazen. S cepilko je treba dokaj močno udariti po polenu, ki ga razcepi. Ob nežnem udarcu se ne zapiči v les kot univerzalna sekira, je pa zato toliko bolj učinkovita ob resnem klanju polen. Vsekakor je potreben dokaj močan udarec, poleno pa morate postaviti na trden panj, po možnosti hrastov ali bukov. In potem z vso silo zamahnete.

Najtežje je prvo klanje okroglice na polovico, potem pa gre vse lažje. Uspešnost dela je odvisna tudi od teže sekire in zamaha, vsekakor pa boste s sekiro cepilko ustvarili na rezilu za vsaj deset in še več ton pritiska. Samo za primerjavo, rezila na sodobnih strojih za klanje drv imajo pritisk med 10 in 20 tonami. Prav tako lahko cepilno sekiro tolčete s težkim kladivom po glavi brez nevarnosti, da bi jo posebno poškodovali.

Cepilna sekira X11 je manjša in težka 1075 g, X17 je zelo univerzalna cepilka in tehta 1570 g, cepilni sekiri X25 in X27 pa sta najtežji sekiri za močne in izurjene uporabnike. Sta pa zato toliko bolj učinkoviti v močnih in spretnih rokah. Pri cepilnih sekirah vas še bolj opozarjamo na varnost in previdnost, tudi zaradi ostrine.

stihl_264_4.jpg

Odličen brus

Predvsem pa je bistvo sekir fiskars odlična uravnoteženost in več kot kakovosten ročaj, s katerim ne boste imeli nikoli težav in pri katerem vas ne bo spremljala nevarnost, da bi se sekira snela. Poleg tega moramo omeniti tudi odličen ostrilec za sekire. Tega sicer nismo potrebovali za ostrenje rezila sekire, je pa z njim mogoče več kot odlično nabrusiti tudi nože.

Za konec še to: na začetku sem omenil namakanje sekire v vodo. To je dejansko eden najbolj nevarnih načinov reševanja težav z lesenimi ročaji. Les se sicer napne, se pa potem še hitreje izsuši, zaradi vode pa se pospeši trohnenje in taka sekira se bo prej ali slej snela, kar se lahko konča s hudo poškodbo. Saj poznate tisti rek, da nekdo ali nekaj »leti kot sneta sekira«? No, pri sekirah iz posebnih ročajev iz lahkega poliamida, ojačenega s steklenimi vlakni in posebnim vpetjem, kot je primer pri sekirah znamke Fiskar, te nevarnosti ni. Res je, da so te sekire dražje, zagotovo pa je vsak evro za ta izdelek dobro naložen, kajti gre za izjemno trajne in kakovostne sekire.