Konec koncev trend trajnostnega obnašanja pomeni tudi porabo čim manj prostora. V majhnem stanovanju eno sobo po navadi uporabljamo za več namenov. Kuhinja je hkrati jedilnica, dnevni prostor pa igralnica in morda celo spalnica. Različne predele prostora poskušajte vizualno ločiti z barvami. Najbolje jih opremiti v različnih odtenkih iste barve, saj tako ločitev ne bo delovala zelo vsiljivo.

Svetlejše barve za občutek prostranosti

Tudi sicer uporabljajte svetlejše barve, saj te stanovanje spremenijo v bolj zračno in prostrano. Če hočete tak učinek še povečati, strop pobarvajte v svetlejši odtenek od sten. Prav tako pa ne uporabljajte veliko barv, saj njihova nasičenost v majhnih sobah ustvarja občutek nereda. Sedežna garnitura ali postelja naj bosta raje v barvi preproge, tako da se vizualno skorajda zlijeta.

3b.jpg

Zelo uporabno je opremljanje s policami. Te so seveda priročni prostori za shranjevanje, hkrati pa tudi edinstven način, kako lahko razdelite prostor, ne da bi deloval utesnjujoče. Za to uporabite police, ki so odprte na obeh straneh, na njih pa shranite knjige, igrače in spominke. Police v barvi sten pa lahko namestite v različne kotičke, ki bi sicer ostali neizkoriščeni.

Več prostora z večnamenskim pohištvom

Pametno je uporabiti večnamenske kose pohištva. Pod posteljo so lahko vgrajeni predali, sedežna garnitura pa se lahko razpre v posteljo za goste. Jedilno mizo boste morda raje enostavno zložili in pospravi za omaro. Čim več pohištva naj ima kolesca. Tako lahko naslonjač, stol ali mizo po potrebi hitro premaknete.

glamorous_small_apartment6.jpg

V majhnem stanovanju je treba pazljivo načrtovati izkoristek prav vsega prostora. Omare naj bodo, če je le mogoče, vgradne, narejene po meri in segajoče do stropa. V police pod stropom lahko pospravite stvari, ki jih ne potrebujete vsak dan – denimo garderobo, ki je trenutno ne nosite. Zelo praktično pa je tudi, če so vsa vrata v stanovanju drsna.