V vaš dom prilezejo skozi majhne razpoke v vratih, oknih ali steni. Kot pove že njihov vzdevek, oddajajo neprijeten vonj, poleg tega pa tudi radi jedo rastline z vašega vrta. Preberite si, kako lahko sami izdelate past zanje.

Izdelava pasti

Za izdelavo pasti potrebujete dva vsaj pol metra velika kvadratna kosa kartona, tri tanjše (dobrega pol centimetra) lesene palice iste dolžine kot škatle ter pištolo za spenjanje.

Lesene palice pritrdite na enega od kartonskih kosov s pištolo za spenjanje. Ena naj bo na zunanjem robu, druga na sredini in tretja na nasprotnem zunanjem robu. Med sabo naj bodo vzporedne. Na te palice pritrdite drug kos kartona. Naj se lepo prilega prvemu kosu. Na koncu morajo biti palice nameščene v ''sendviču'' med kartonskima kosoma, tako da je vmes tanek prostor, kamor lahko zlezejo ''smrdljivci''.

8946074_large.jpg

Past postavite ob steno. Čez kak dan poglejte, če se je kaj ujelo. Žužke lahko stresete v plastično vrečko in jih odnesete proč, če jih ne želite pobijati. Pojdite dovolj daleč, da se ne bodo vrnili v vaš dom.

Lovljenje žužkov s pomočjo steklenih kozarcev

Nadvse priročni za lovljenje žuželk so tudi stari stekleni kozarci za vlaganje. Počakajte, da žužek sede na ravno površino in se umiri, ter ga počasi pokrijte s steklenim kozarcem. Počakajte, da zleze na steklo in nato pokrijte kozarec s pokrovčkom ter ga odnesite ven.