Del dobička od vsakega prodanega aparata bo Electrolux podaril organizacijama Algalita in 5 Gyres in tako podprl raziskave o vsebnosti plastike v morjih ter vzorčenje plastičnih delcev v svetovnih oceanih. Partnerstvo je nadaljevanje projekta Sesalniki iz morja (Vac from the Sea), ki odraža Electroluxovo predanost ozaveščanju o problemu onesnaženja naših oceanov s plastiko.

Od junija gre 1,5 odstotka dobička od prodaje katerega koli sesalnika iz linije Green Range v Evropi neposredno organizaciji Algalita, eni najbolj prepoznavnih organizacij za raziskovanje morja na svetu, in njeni partnerski organizaciji 5 Gyres. Algalita in 5 Gyres izvajata raziskave – ena izmed metod je zbiranje vzorcev vode – s katerimi analizirajo onesnaženje svetovnih oceanov s plastiko in resne posledice tovrstnega onesnaženja za morsko okolje.

Do čistejših oceanov z vsakim sesalnikom posebej

vacs_from_the_sea.jpg

Electrolux v proizvodnji svojih izdelkov nenehno povečuje uporabo potrošenih materialov. Do 70 odstotkov vsakega energetsko učinkovitega sesalnika iz linije Green Range je izdelanega iz odpadne plastike. Vizija Electroluxa je izdelati aparate iz stoodstotnega recikliranega materiala, za izpolnitev tega cilja pa mora biti na voljo dovolj tovrstnega visoko kakovostnega materiala. Ironično je, da na kopnem zelo težko najdemo plastiko dobre kakovosti, obenem pa na gladini svetovnih oceanov plavajo ”otoki” plastike, ki se po velikosti lahko merijo celo z nekaterimi celinami.

Electrolux je, da bi povečal ozaveščenost o plastičnem paradoksu, lani začel projekt Sesalniki iz morja ter izdelal omejeno število konceptualnih sesalnikov iz zbranih plastičnih odpadkov iz svetovnih oceanov. Sesalniki iz morja so zaradi svetovnega medijskega poročanja dosegli na milijone ljudi in prejeli več okoljskih nagrad. Trenutno so na svetovni turneji, kjer so razstavljeni na ogled javnosti in mnenjskim voditeljem. Zdaj lahko tudi potrošniki vplivajo na okoljske spremembe z nečim, kar je že del njihovega življenja – s čiščenjem svojega doma.

O organizacijah Algalita in 5 Gyres

plastika_electrolux1.jpg

Charles Moore, ki je leta 1997 v severnem Pacifiku odkril ogromno območje plastičnih odpadkov, pogosto imenovano tudi »tihomorski otok odpadkov«, je leta 1994 ustanovil raziskovalno ustanovo za morje Algalita. Da lahko pripravimo učinkovite ukrepe za preprečevanje odlaganja plastike v svetovne vode, je pomembno razumeti, za kakšno vrsto plastike gre, katera vrsta je najbolj nevarna in kje konča. 5 Gyres je praktična raziskovalna organizacija, ki je predana zmanjševanju in preprečevanju onesnaženja svetovnih oceanov s plastiko. Več informacij najdete na naslednjih povezavah: http://www.algalita.org/donate/other-donations.html in http://5gyres.org/get_involved/donate.