Moderen in okolju prijazen dom

Hiša v kalifornijskem zalivu Tiburon je hkrati izjemno moderna in izjemno domačna, kar je pravzaprav idealna kombinacija za vsak dom. Ne poskuša izstopati, temveč poudarek postavlja na dobro počutje svojih stanovalcev. Zato so arhitekti uporabili naravne materiale, preproste linije, udobno pohištvo in nevtralne barve. Zanimivo je tudi, da se hiša pravzaprav razteza okoli ozkega vertikalnega stopnišča. Prostori pa so razporejeni tudi tako, da imajo  velika okna in zato veliko naravne svetlobe.

 

sustainable_modern_residence_freshome21.jpg

Udoben družinski dom so zasnovali arhitekti biroja Butler Armsden Architects, ki so imeli med drugim nalogo, da projektirajo dom, ki je čim bolj energijsko varčen. Seveda so na streho postavili sončne kolektorje in zbiralnik deževnico, uporabili pa so tudi samo reciklirane ali trajnostne materiale. Del sten celo pripada ruševini, ki je stala na istem mestu. Tudi prostore so se arhitekti potrudili oblikovati tako, da družina izkoristi sleherni kotiček.

Panoramske stene za povezavo z okolico

Ker hiša stoji na razmeroma strmem pobočju, do njenega vrta vodi most, ki so ga arhitekti hkrati spremenili v zunanji dnevni prostor, vizualno pa posnema teraso na drugi strani objekta. Uredili so tudi nekaj drugih zunanjih dnevnih prostorov in seveda velik notranji prostor, ki je v prvem nadstropju in združuje prostor za posedanje, kuhinjo in jedilnico. S panoramskimi stenami je povezan z okolico hiše.

 

sustainable_modern_residence_freshome13.jpg

Več fotografij tega zanimivega kalifornijskega doma si oglejte v naši fotogaleriji.