Postmodernizem, ki je pomenil neposreden odgovor na modernizem, je bil najbolj aktualen v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Postmoderna arhitektura uteleša dve glavni lastnosti: kompleksnost forme in mešanico ironije in načrtne nejasnosti, s katero si izposoja in prilagaja zgodovinske elemente. Postmodernizem je skupaj z dekonstruktivizmom utrl pot bolj sproščeni arhitekturni formi in pomagal ustvariti stavbe, ki dandanes veljajo za ikonične. Elementi postmodernizma pa se lahko pojavljajo tudi pri stanovanjskih stavbah. Nekaj primerov poigravanja z običajnimi arhitekturnimi elementi, ki pa so obdelani na drugačen način, si oglejte v nadaljevanju.

Pretiravanje pri običajnih elementih

Okvir okrog vrat na zgornji fotografiji je veliko večji, kot bi bilotrebna, sploh če ga primerjamo z razmeroma majhnimi okni nad njim. Postmoderno arhitekturo lahko namreč definiramo tudi takole: ''podobna je tradicionalni arhitekturi, le da nekaj na njej ni čisto prav.'' Elementi, kot so takšna vrata in okna, torej izvirajo iz tradicionalne arhitekture, a so predstavljene na drugačen način.

untitled.JPG

Drug primer ironične drže je pretirano velik in poudarjen steber, ki pravzaprav ne podpira ničesar. Včasih je postmoderna arhitektura na prvi pogled videti kot tradicionalna. Vendar pa, če podrobneje pogledamo, vidimo, da nekaj ni čisto prav. Verando hiše na sliki podpira več stebrov, kot bi bilo potrebno. Ti skupaj s pretiranimi detajli dajejo vtis grškega templja.

kgflofzo.JPG

Igranje z barvami in oblikami

Vsaka ploskev v na videz običajni hiši je pobarvana z drugo živahno barvo. Stene lahko služijo kot platno za barve. Tudi nenavadna oblika stene v obliki stopnic odraža ironijo in igrivost.

zkidkzki.JPG

V kopalnici na sliki je vse zaobljeno in ukrivljeno – stene, tla, zrcalo, umivalnik... Vendar pa je celota vseeno usklajena.

ouugiopgp.JPG

Če si želite videti še več primerov postmoderne arhitekture v bivalnih stavbah, si oglejte našo fotogalerijo.